Ook dankzij Google kunnen winkels je appen

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Wat Apple heeft willen wij ook. Zoiets moet Google gedacht hebben. Het techbedrijf komt met Eddystone: een open platform voor bluetoothbeacons. Je weet wel, die zendertjes die via bluetooth informatie over je locatie doorgeven.

Klinkt bekend? Volgens The Verge gaat het om dezelfde technologie achter Apple’s iBeacon. iBeacon geeft met hulp van bluetoothsignalen informatie over bijvoorbeeld buslijnen in de buurt. Ook reisplanner-apps kunnen een preciezer advies geven. En als je wilt krijg je via beacons informatie van je favoriete winkels.

Het is de vraag of consumenten op Eddystone zitten te wachten, schrijft The Verge. De beacons van Apple kwamen meer dan eens negatief in het nieuws. Ze zouden gebruikt worden door winkels om klanten te volgen. Buzzfeed schreef afgelopen jaar dat er 500 beacons in telefooncellen in New York geplaatst zouden zijn, wat discussies over privacy opleverde.

Google zegt Eddystone vooral te willen inzetten om gebruikers te helpen aan locatiespecifieke informatie. Bijvoorbeeld over het menu van een restaurant waar je op dat moment bent. Eerder beantwoordde NRC Q vijf vragen over iBeacon.

Starbucks zoekt 100.000 nieuwe medewerkers

Ben je jong, een minderheid en heb je geen werk? Dan zit je goed bij Starbucks in de VS. CEO Howard Schultz komt met een initiatief om binnen nu en drie jaar 100.000 jonge minderheden aan het werk te helpen, schrijft Slate.

Die 100.000 medewerkers komen niet allemaal achter de koffiemachines te staan. Schultz trommelde bedrijven als Alaska Air, CVS health en Walmart op om mee te werken. De bedrijven vinden dat vooral jonge Afro-Amerikanen en Latino’s te weinig baanmogelijkheden krijgen. Starbucks CEO Howard Schultz en zijn vrouw stoppen 30 miljoen dollar (27 miljoen euro) in de begeleiding en training van de potentiële werknemers.

“We gaan geen banen vervangen, maar creëren nieuw werk bij de meeste van deze bedrijven. Het is voor mij een heel persoonlijk project. Ik ben opgegroeid met sociale huurwoningen en begrijp wat het is om arm te zijn.”

Het werkgelegenheidsproject gaat op 13 augustus officieel van start tijdens een banenbeurs in Chicago.

Facebook test ‘Moneypenny’

Moneypenny is niet meer alleen de secretaresse van James Bond. Ze is ook de geheime assistente van Facebook. Volgens Time test het personeel van Facebook onder de naam Moneypenny het gebruik van een assistent die gebruikers in contact brengt met echte mensen.

Die echte mensen zouden kunnen helpen met bijvoorbeeld het bestellen van een pizza, het boeken van een vakantie of het kopen van specifieke producten. Net zoiets als Siri dus. Maar deze assistent moet geïntegreerd worden in de Messenger-app van Facebook. Er is volgens Time nog geen datum bekendgemaakt wanneer Moneypenny voor iedereen te gebruiken is.

    • Annemieke Ruggenberg