Niet-blanke personages in Noah? Nul

American Hustle? Nog geen veertig seconden. Moonrise Kingdom? Zes. Noah? Nul komma nul. Er blijft weinig over van veel films als je alleen momenten laat zien waarin een niet-blank personage praat. Dylan Marron heeft een hit te pakken met zijn Tumblr-pagina Every Single Word, bedoeld om het gebrek aan diversiteit in Hollywood te demonstreren. De 27-jarige Marron, zelf Venezolaans-Amerikaans, vertelde tegen The Washington Post dat het project een lange voorgeschiedenis heeft. Hij zag zichzelf vroeger „als ‘bruine’ jongen” nooit terug op het bioscoopscherm. „Maar als je wat jonger bent, beschik je niet over de middelen om je af te vragen waarom.” Marron is zelf acteur en toneelschrijver en krijgt moeilijk werk. Ook omdat hij homo is, maar volgens hem vooral omdat hij gekleurd is. Hollywood is ongelofelijk wit. Dat is geen nieuwe informatie. Volgens het Hollywood Diversity Report 2015 van UCLA zijn minderheden, ondanks een kleine verbetering de voorbije jaren, nog steeds ondervertegenwoordigd. In de films die in 2011, 2012 en 2013 in de VS in de bioscoop kwamen, was de hoofdrolspeler in respectievelijk 10,5, 15,1 en 16,7 procent niet-blank. Vergelijkbare percentages gelden voor regisseurs. Zo’n 40 procent van de Amerikaanse bevolking is niet-blank.

    • Frank Huiskamp