‘Onderzoeksraad: pro-Russische rebellen haalden vlucht MH17 neer’

Een krans bij een kruis is geplaatst vlakbij de plek in Oost-Oekraïne waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte, ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Foto: Reuters / Kazbek Basayev

In een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat dat pro-Russische rebellen verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat meldt CNN op basis van een anonieme bron die het rapport heeft ingezien.

Het vertrouwelijke conceptrapport is voor commentaar naar verschillende partijen gestuurd die betrokken zijn bij het onderzoek, zoals Boeing en de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA). CNN sprak twee anonieme bronnen die het rapport hebben ingezien. De Onderzoeksraad wil niet inhoudelijk reageren op het bericht van CNN.

Eén van de twee bronnen zegt dat het conceptrapport bewijzen opvoert die in de richting wijzen dat pro-Russische rebellen verantwoordelijk zijn voor de crash. Het rapport zou beschrijven met welk type raket het toestel is neergehaald, alsook het exacte traject dat de raket zou hebben afgelegd.

Kritiek op Malaysia Airlines

Beide bronnen melden verder dat het conceptrapport kritiek zou leveren op Malaysia Airlines. Malaysia Airlines zou berichten van andere landen over de gevaren van vliegen over het conflictgebied niet hebben gelezen.

Het gaat hierbij om zogeheten NOTAM’s: geschreven berichten die voorafgaand aan een vlucht aan piloten worden meegegeven, met advies over hoe de vlucht uit te voeren. Deze berichten kunnen informatie bevatten over conflictgebieden. MH17 van Malaysia Airlines vloog over Oost-Oekraïne, terwijl andere luchtvaartmaatschappijen het gebied vermeden. Volgens de bronnen van CNN suggereert het rapport dat Malaysia Airlines een minder solide systeem heeft om piloten te informeren dan andere luchtvaartmaatschappijen.

Komende vrijdag is het een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte in Oost-Oekraïne. Bij de crash kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders. Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zal in oktober verschijnen.

Lees ook de reconstructies van de MH17-ramp in NRC HandelsbladEr vliegt een vogeltje in uw richting, Kostbare tijd ging verloren en Een vlucht als alle andere. En lees hier de gehele special over MH17 van afgelopen weekend.
    • Eva de Valk