Geluid van telefoon leidt ontzettend af

None

Jij denkt dat je niet wordt afgeleid door al die pings en trilsignalen van Whatsapps en Facebookberichtjes op je telefoon? Want je laat ’m rustig liggen, en ‘kijkt er later wel naar’? Fout. Alleen al het geluidje van je telefoon leidt evenveel af als een compleet telefoongesprek.

Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van de Florida State University vroegen 150 studenten een bekende concentratietest te doen. Alle proefpersonen deden de test twee keer. De eerste keer werden ze niet onderbroken door hun mobiele telefoon, de tweede keer kregen ze tekstberichten en telefoontjes binnen.

Het maakt niet uit of je kijkt

Wat bleek: de tweede keer presteerden de studenten aanzienlijk slechter. Het maakte daarbij niet uit of ze werden gebeld, of alleen een berichtje kregen. Nog opmerkelijker: het maakte zelfs niet uit of de proefpersonen alleen een geluidje hoorden, of dat ze de berichtjes ook nog bekeken.

De notificaties leiden er waarschijnlijk toe dat er andere gedachten in je hoofd opkomen. Die zijn vaak niet relevant voor de taak waar je mee bezig was, denken de onderzoekers. Hierdoor wordt je concentratie onderbroken en presteer je slechter.

    • NRC