Nederland schenkt goederenscanner voor grensovergang Gaza

Nederland gaat een tweede goederenscanner geven aan de Palestijnse Autoriteit. De scanner controleert goederenvervoer op onder meer wapens en moet de export van Gaza stimuleren.

De Palestijnse premier Rami Hamdallah (R) ontmoet minister Koenders.
De Palestijnse premier Rami Hamdallah (R) ontmoet minister Koenders. Foto EPA / Atef Safadi

Nederland schenkt een tweede goederenscanner aan de Palestijnse Autoriteit. Het apparaat komt aan de grens met de Gazastrook en wordt bediend door Israël. Zo moet goederenvervoer gecontroleerd en de export van Gaza gestimuleerd worden. Tegelijkertijd moet de scanner rekening houden met Israëlische veiligheidszorgen.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) brengt momenteel een driedaags bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden, vandaag bezoekt hij de Gazastrook. Sinds 2007 blokkeert Israël de handel met Gaza. Die blokkade is er nog steeds, maar Israël versoepelt de restricties mondjesmaat. De nieuwe scanner gaat 3,2 miljoen euro kosten.

2,5 miljoen euro per stuk

In 2012 schonk Nederland al een scanner. Die staat bij een grensovergang tussen Gaza en Israël. Bij het succes van de eerste scanner zijn vraagtekens te plaatsen. Meer dan een jaar nadat Nederland de eerste scanner had geschonken, was deze nog steeds niet in gebruik. Israël weigerde export van Gaza, via Israël, naar de Westelijke Jordaanoever toe te staan. En daarvoor had Nederland die scanner juist bedoeld. Een tweede scanner die in 2012 bij de Jordaanoever zou moeten worden geplaatst, staat er nog steeds niet. De scanners kostten 2,5 miljoen euro per stuk.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is sinds het plaatsen van de eerste scanner in 2012 het aantal vrachtwagens dat per dag vanuit Gaza de grens over gaat, gestegen van circa 200 naar 530. Het is niet duidelijk of dat een direct gevolg is van het plaatsen van de eerste scanner. Correspondent Israël Derk Walters schrijft over deze cijfers:

Dit is niet te rijmen met de cijfers van de Verenigde Naties. OCHA, het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken, houdt het aantal vrachtwagens nauwgezet bij. Volgens dit bureau kwam de doorvoer naar de Westelijke Jordaanoever pas in november vorig jaar een klein beetje op gang, maar reden er vorige maand nog altijd maar 113 vrachtwagens Gaza uit. De minister is het “niet eens” met deze cijfers.

Praktische oplossingen

De scanner illustreert volgens Walters, die vanochtend met Koenders meereisde, precies de manier waarop Nederland helpt met betrekking tot het Palestijns-Israëlische conflict:

Nederland wil vooral een rol spelen door dit soort praktische, technologische oplossingen. Nederland is als land te klein om het conflict op te lossen. Dat laat de Nederlandse regering liever over aan de Amerikanen of de EU in het geheel.

Lees ook: in NRC Handelsblad Geen huis is weer opgebouwd in Gaza. Lees hier over de eerste scanner: Containerscanner, een hachelijk cadeau.
    • Menno Sedee