Josephine Goverts wint Frans Molenaarprijs voor jong modetalent

Josephine Goverts is de winnaar van de 20ste Frans Molenaar-prijs voor jong modetalent. Couturier Frans Molenaar overleed afgelopen januari, de jaarlijkse prijs wordt voortgezet. Goverts (21) kreeg de prijs, een bedrag van 10.000 euro, voor de collectie waarmee ze dit jaar afstudeerde aan ArtEZ in Arnhem. De andere belangrijke jaarlijkse Nederlandse modewedstrijd voor jong talent is Lichting, waarvoor elke kunstacademie twee net afgestudeerde modeontwerpers afvaardigt. Die werd vrijdag gewonnen door Nikki Duijst van de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook zij kreeg 10.000 euro. Maandag was in Antwerpen de Europese voorronde van de International Woolmark Prize, voor ontwerpers die al wat langer bezig zijn. De Nederlandse Nanna van Blaaderen won in de categorie womenswear. Ook de prijs voor menswear ging naar een Nederlander: Jonathan Christopher. Beiden gaan een collectie ontwikkelen die meedoet in de finale, volgend jaar februari. (NRC)