Nationale rouw geeft meer depressie

Zijn er meer depressieve klachten bij zwangere vrouwen na een nationale ramp? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Tilburg heeft het neerschieten van vlucht MH17 op 17 juli 2014 boven Oekraïne, met aan boord veel Nederlanders, wel zo’n uitwerking gehad. Dat schreven zij gisteren in The American Journal of Epidemiology. De ramp met het toestel van Malaysia Airlines voltrok zich toevallig tijdens een langlopende studie naar depressie en zwangerschap. Toen deelneemsters op de vraag of zij in hun leven ingrijpende gebeurtenissen hadden meegemaakt de ramp met MH17 noemden, beseften de onderzoekers dat er iets bijzonders aan de hand was. Ze constateerden dat relatief veel zwangeren zich in de maand na de ramp tijdelijk wat somberder voelden.

    • NRC