Mededingingsautoriteit verbiedt voor het eerst fusie tussen ziekenhuizen

De hoofdingang van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Foto: ANP/MARTIJN BEEKMAN

De voorgenomen fusie tussen het Albert Schweitzer Ziekenhuis en Riva Zorggroep mag van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) niet doorgaan. Het is de eerste keer dat de ACM een fusie tussen ziekenhuizen verbiedt.

Volgens de mededingsautoriteit heeft een fusie tussen Rivas (Gorinchem) en het Schweitzer Ziekenhuis (Dordrecht) negatieve gevolgen voor de patiënten. De concurrentiedruk zou bij een samengaan minder worden, wat kan leiden tot “hogere prijzen, minder kwaliteit en minder innovatie”, zo schrijft de ACM.

Daarnaast denkt de ACM dat bij een fusie van de twee partijen de nieuwe instelling moeilijker te disciplineren zal zijn voor de verzekeraars. Daarnaast nemen de alternatieven om scherp in te kopen bij een fusie af.

Helft fusies hadden niet gemogen

Het besluit van de ACM is opmerkelijk omdat niet eerder een fusie tussen twee ziekenhuizen werd verboden. In april dit jaar stuurde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een brief aan de Tweede Kamer waarin forse kritiek werd geleverd op fusies tussen ziekenhuizen die in de afgelopen paar jaar plaats hebben gevonden. Volgens de NZa hadden zeker de helft van die fusies niet mogen doorgaan. De toezichthouder sprak de vrees uit dat de fusies de komende jaren tot prijsstijgingen gaan leiden.

De twee ziekenhuizen kunnen nog tegen het besluit in beroep gaan bij de rechtbank Rotterdam.

    • Philippus Zandstra