Majka wint elfde etappe na lange solo-ontsnapping

De Pool Rafal Majka heeft de elfde etappe van de Tour gewonnen. De renner in dienst van Tinkoff-Saxo reed de laatste 48 kilometer alleen. Het is alweer de derde etappezege voor Majka in slechts twee Tourdeelnames. Bauke Mollema werd zevende.

De Poolse wielrenner Rafal Majka juicht als hij als eerste over de streep komt in de elfde etappe van de Tour de France.
De Poolse wielrenner Rafal Majka juicht als hij als eerste over de streep komt in de elfde etappe van de Tour de France. Foto AFP/Jeff Pachoud

De Pool Rafal Majka heeft de elfde etappe van de Tour gewonnen. De renner in dienst van Tinkoff-Saxo finishte na een lange solo van 108 kilometer alleen in Cauterets. Het is alweer de derde etappezege voor Majka in slechts twee Tourdeelnames. Bauke Mollema werd zevende.

Op 108 kilometer van de finish gingen Majka en zes andere vluchters er vandoor. Die kopgroep hield lang stand, totdat de Pool op de zwaarste beklimming van de dag, die van de Tourmalet op 48 kilometer van de streep, er vandoor ging. Ondanks pogingen van achtervolgers en het temporijden van onder andere de Sky-ploeg werd hij niet meer achterhaald en finishte hij solo in Cauterets.

‘Voor Basso’

Na afloop droeg Majka zijn overwinning op aan ploeggenoot Ivan Basso, die gisteren de Tour moest verlaten omdat bij hem teelbalkanker werd geconstateerd en vandaag succesvol aan het gezwel werd geopereerd.

Op het laatste klimmetje - van de derde categorie - ontsnapte Mollema uit de groep van klassementsrenners in een poging Nibali, die eerder werd gelost, te passeren in het algemeen klassement. De achtervolging werd ingezet door Robert Gesink, maar de groep wist Mollema niet meer te achterhalen. Hij keert terug in de top 10 van het algemeen klassement. Tegen de NOS zei Mollema:

“Ik wilde wat tijd terugpakken. Ik hoopte een paar man mee te nemen, maar dat gebeurde helaas niet.”

Bijltjesdag

Was het gisteren een slagveld voor het algemeen klassement, vandaag was het wel bijltjesdag wat betreft afhakers. Liefst zes mannen stapten af, onder wie de Portugese voormalige wereldkampioen Rui Costa.

Twitter avatar RuiCostaCyclist Rui Costa #TDF I’m sorry Team,sponsors,family&friends. I don’t know whats happening w/ my body.I feel really bad.I’ll do some medical tests&let u know

De afstappers op een rij:
- Rui Costa (Por) – Lampre
- Ben Gastauer (Lux) – AG2R
- Rein Taaramäe (Est) – Astana
- Johan Vansummeren (Bel) –AG2R
- Daniele Bennati (Ita) – Tinkoff-Saxo
- Domonik Nerz (Dui) – Bora-Argon

DE ETAPPE-UITSLAG

1. Rafal Majka (Pol) 5.02.01
2. Daniel Martin (Ier) + 1.00
3. Emanuel Buchmann (Dui) + 1.23
4. Serge Pauwels (Bel) + 2.08
5. Thomas Voeckler (Fra) + 3.34

Het klassement

1. Chris Froome (GBr) 35.56.09
2. Tejay van Garderen (VS) + 2.52
3. Nairo Quintana (Col) + 3.09
4. Alejandro Valverde (Spa) + 3.59
5. Geraint Thomas (GBr) + 4.03
[...]
8. Robert Gesink (Ned) + 4.35
[...]
10. Bauke Mollema (Ned) + 7.05

    • Sam de Voogt