Gesloten liveblog

Lees terug: Tsipras moet omstreden akkoord door parlement loodsen

Wéér een cruciale dag voor Griekenland. Het parlement in Athene debatteert en stemt vandaag over het omstreden akkoord over een nieuw reddingsplan met Europa dat premier Tsipras maandagochtend sloot. In zijn eigen partij is veel kritiek: vanmiddag stapte de staatssecretaris van Financiën al op. De verwachting is desalniettemin dat het parlement Tsipras zal steunen. Op de achtergrond speelt de rol van het IMF, dat kwijtschelding van een deel van de Griekse schuld wil. Verder praten de EU-lidstaten over een overbruggingskrediet dat Athene nodig heeft om de komende weken, in afwachting van de nieuwe noodsteun, aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

Voor nu hier klaar

We sluiten nu het liveblog af. Bedankt voor het volgen. Houd onze website in de gaten over updates over de stemming in het Griekse parlement. We brengen de uitslag zodra die bekend is.

Aan het woord: Nikos Filis

Nikos Filis, de woordvoerder van Syriza in het parlement, zegt dat de onderhandelingen in Brussel maar één doel hadden: het omverwerpen van de linkse regering in Griekenland.

Twitter avatar damomac Damian Mac Con Uladh #Syriza's @nikosfilis1: Coup in Brussels had one aim: to overthrow this government, to show that there can not be a left govt in EU. #Vouli

Twitter avatar GreekAnalyst The Greek Analyst #Syriza spox Filis says that without a Syriza-led govt in power, Schaeuble's plan will pass; and the extreme-right will win over.

70 procent van de Grieken achter akkoord

Een insider meldt aan Nieuwsuur dat volgens de laatste poll 70 procent van de Grieken achter het akkoord zou staan.

Nieuw telefonisch overleg eurogroep morgenochtend

De woordvoerder van minister Dijsselbloem heeft zojuist bevestigd dat er morgenochtend om 10.00 uur een conference call op het programma staat voor de eurogroep. Dit komt enkele uren nadat het Griekse parlement zal hebben gestemd over het akkoord dat Tsipras maandag sloot met de EU.

Twitter avatar MichelReijns Michel Reijns Confirmation just went out: #Eurogroup teleconference tomorrow 10 AM #Greece

Aan het woord: George Stathakis

De Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis zegt dat de deal de uitkomst van een beproeving is, waarin verschillende belangen hard met elkaar botsten. Maar:

"Onze problemen begonnen niet vijf maanden geleden."

Twitter avatar daphnenews Daphne Papadopoulou #Stathakis says current deal secures full stabilisation of Greek banking system

Hoe is het intussen buiten?

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Nog hooguit een paar honderd man voor het parlement op #Syntagma. Er hangt nog traangas en opgewonden stemming http://t.co/gqwdXi5sqv

Aan het woord: Kyriakos Mitsotakis

Kyriakos Mitsotakis, een woordvoerder van de conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND) die de vorige regering leidde, is nu aan het woord. Volgens hem is het gevaar van een Grexit nog niet voorbij, maar heeft Tsipras op het allerlaatste moment, onder grote druk, de juiste beslissing heeft genomen. Hij zegt dat zijn partij het akkoord zal steunen vanwege het politieke geweten van de partij.

Gouden Dageraad wordt niet vertaald

Wat een lid van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad op dit moment aan het parlement vertelt, blijft voorlopig een raadsel. The Press Project, dat de vertaling verzorgt bij de live-uitzending, weigert zijn verhaal te vertalen omdat het geen podium wilt bieden aan fascisme.

Aan het woord: Stavros Theodorakis

Stavros Theodorakis is de leider van To Potami (‘de Rivier’), een kleine centrumpartij, met zeventien van de driehonderd zetels in het parlement. Hij zegt de deal van Tsipras te steunen om het land te redden. Tegelijkertijd vraagt hij de premier degenen in de partij Syriza die niet voor het akkoord willen stemmen uit de partij te zetten.

Twitter avatar GreekAnalyst The Greek Analyst Say whatever you want about him, but Theodorakis right now is giving the speech that Tsipras should be giving in the parliament. #Greece

Staatssecretaris: geen deal is catastrofaal

De Griekse staatssecretaris van Financiën Dimitris Mardas heeft zojuist het parlement toegesproken. Hij zei dat het steunplan zoals het er nu ligt "een nederlaag" is, maar dat als er geen akkoord wordt bereikt dat "catastrofaal" voor Griekenland zou zijn.

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis #Greece Alt FinMin Mardas: This agreement signals a defeat but failure to reach an agreement would be catastrophic.

Politie: 50 mensen opgepakt bij rellen

Volgens persbureau AP meldt de politie dat er bij de rellen die ongeveer anderhalf uur geleden uitbraken voor het Griekse parlement ongeveer 50 mensen gearresteerd. Ongeveer 200 jongeren bekogelden de oproerpolitie met molotovcocktails en stenen en staken prullenbakken in de brand. Daarop zette de politie traangas in. Sinds het debat binnen in het parlement is begonnen zijn de rellen geluwd.

Tsipras spreekt Grieks parlement pas na stemming toe

De Griekse premier Tsipras zal het Griekse parlement pas toespreken nadat er gestemd is over het akkoord dat hij afgelopen maandag sloot met de internationale schuldeisers. Dat bevestigde een assistent van de premier zojuist.

Twitter avatar NikiKitsantonis NikiKitsantonis Greek PM @tsipras_eu won't address Parliament before vote, aide confirms. ND's Meimarakis & Potami's Theodorakis also not expected to speak

Dijsselbloem: Griekse schuld valt mee

De staatsschuld van Griekenland valt volgens minister Dijsselbloem van Financiën relatief mee. Dankzij de lange looptijden van leningen en beperkte rentelasten is de totale schuld laag, aldus Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer. De minister reageert daarmee op een rapport waarin het IMF waarschuwt voor de verslechtering van de Griekse economie, waardoor de Griekse schuld juist veel hoger zou uitvallen dan verwacht in de komende jaren.

Een Kamermeerderheid eiste vandaag dat het IMF-rapport openbaar werd gemaakt voordat het donderdag in het parlement besproken wordt. Ook vroeg de Tweede Kamer een oordeel van het kabinet over het rapport. Dat is er nu. Volgens Dijsselbloem heeft het IMF zondag aangegeven dat de beste maatstaf om de schuld te meten de zogeheten bruto financieringsbehoefte is. Daaruit volgt een lagere schuld dan uit een eerdere methode waarmee het IMF zich baseerde op de verhouding tussen de schuld en de omvang van de Griekse economie.

In een aantal landen, waaronder Duitsland, Nederland en Finland, moeten de nationale parlementen specifiek goedkeuring geven aan het nieuw steunprogramma.

aan het woord: tsakalotos

De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos sprak over maandag, de dag waarop het akkoord met de eurolanden werd gesloten, als de "zwaarste dag van zijn leven".

Twitter avatar NickMalkoutzis Nick Malkoutzis Tsakalotos: "Monday was most difficult day of my life. It's a decision that will weigh on me for rest of my life. We had no choice" #Greece

Twitter avatar NikiKitsantonis NikiKitsantonis . Greek FinMin @tsakalotos I dont know if we did the right thing. But I know we felt we had no choice. We never said this was good agreement

bewegend beeld

De situatie op het plein voor het parlementsgebouw in Athene:

Twitter avatar mathieuvonrohr Mathieu von Rohr Syntagma now https://t.co/LdyvbaaeYb

Disturbios en Syntagma ahora. Molotovs y petardos contra la policía. Acabo de grabar esto pic.twitter.com/pGKYlbfAcN

— HIβΑΙ (@Hibai_) July 15, 2015

in beeld: rellen in athene

De demonstranten die protesteren tegen de Griekse bezuinigingsmaatregelen hebben tientallen molotovcocktails naar politieagenten gegooid, waarna de politie traangas heeft ingezet. Eerder vandaag gingen duizenden Grieken de straat op in een vredig protest tegen de nieuwe bezuinigingsmaatregelen en hervormingen. Sinds de linkse regeringspartij Syriza aan de macht kwam in januari zijn zulke grote conflicten met de politie bijna niet meer voorgekomen (Reuters).

Foto Reuters / Yannis Behrakis

Foto Reuters / Yannis Behrakis

debat is gestart

Buiten wordt de sfeer onder de demonstranten grimmiger, binnen is het debat begonnen. Dat betekent dat je het inmiddels kunt volgen via deze livestream (zie ook de update van 20:05 uur).

rellen

De Griekse demonstranten die protesteren tegen de bezuinigingsmaatregelen gooien met molotovcocktails naar de politie, schrijft persbureau Reuters. De politie heeft traangas ingezet.

Twitter avatar KallergisK Kostas Kallergis About one hundred riot police in front of parliament now #greece #Agreekment #rbnews http://t.co/1ERCBp8Nui

meekijken

Via het onderstaande videokanaal kun je het debat live volgen, mét Engelse ondertiteling. Tenminste, als het zover is: het debat is al enkele uren vertraagd door fractieoverleg van regeringspartij Syriza.

Bij het parlement

NRC-correspondent Marloes de Koning is op het Syntagmaplein in Athene, voor het Griekse parlementsgebouw, waar demonstranten zich voorbereiden op een lange avond.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Alles in gereedheid voor een avondje flink protesteren. #Syntagma loopt nu van alle kanten vol #Agreekment http://t.co/Dq1GtMFnvc

Twitter avatar janinel83 Janine Louloudi Anti-gov rally in #Syntagma growing - unions, syriza youth, leftists, kke, anarchists & lot of riot police http://t.co/6a8Ua2QjBi

in beeld: protest in athene

Het Omoniaplein, Athene. Vakbondsactivisten protesteren tegen het akkoord dat Griekenland maandag met Europa gesloten heeft.

Het Omoniaplein, Athene. Vakbondsactivisten protesteren tegen het akkoord dat Griekenland maandag met Europa gesloten heeft. Foto AP / Petros Giannakouris

intussen in griekenland

NRC-correspondent Marloes de Koning meldt vanuit Athene dat de Griekse minister van Energie Panagiotis Lafazanis wel degelijk een plan had voor een Grexit. Gisteravond kwam hij met zo'n vijfhonderd actieve Syriza-leden van de linkervleugel van de partij bijeen voor een geplande bijeenkomst in een hotel in de hoofdstad. Het plan van Lafazanis: we vallen de Centrale Bank binnen, nemen 22 miljard mee, arresteren de gouverneur en intussen gaan we een eigen munt drukken.

Diezelfde avond vertelde de Griekse premier Alexis Tsipras in een interview met de publieke omroep dat hij een studie had laten doen naar het Grexit-scenario. De conclusie: dat was geen optie.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning #Lafazanis did have a plan to return to drachma. Take content of central bank and arrest gouverner #Stournaras. http://t.co/UoWMTvZyhw

toekomst tsipras

Als de Griekse premier Alexis Tsipras vanavond in Athene geen steun krijgt voor het akkoord over een nieuw reddingsplan met Europa, is het maar de vraag of hij aanblijft als premier.

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Tsipras to Syriza MPs: If I won't have your support [in tonight's vote] it will be hard for me to remain as PM. #Greece #prioractionsbill

schuldstijgingen

De Europese Commissie en het IMF, dat los met een evaluatie kwam maar ook bijdroeg aan die van de Commissie, verschillen in de conclusie over de schuld, maar voorzien beide grote schuldstijgingen. De Commissie schrijft in haar evaluatie dat de Griekse schuld in 2022 is opgelopen tot 150 procent van het bruto binnenlands product. Maar deze percentages gelden alleen als Griekenland stappen neemt om iets aan de schuld te doen. Anders kan de schuld nog hoger uitvallen: 176 procent in 2022. Het IMF voorziet dat de Griekse schuld in 2022 is opgelopen tot 170 procent van het bbp en riep op tot fikse schuldenverlichting. (Reuters)

Fransen zijn voor

Frankrijk heeft het steunplan voor de Grieken goedgekeurd, meldt persdienst AFP.

Twitter avatar jmsardo José Miguel Sardo #Latest: #France's Parliament approves #Greece bailout deal by 412-69 votes, 49 abstentions. https://t.co/8qYcKwPFIR

#DirectAN l'Assemblée s'est prononcée POUR l'accord européen sur #Grece : 412 députés ont voté "pour" ; 69 "contre" et 49 se sont abstenus

— Assemblée nationale (@AssembleeNat) July 15, 2015

'reddingsplan werkt niet'

De Finse vicepremier Timo Soini, de leider van de populistische Finnen Partij, gelooft niet meer in een deal met de Grieken. "De situatie met Griekenland is nu uiterst problematisch", zegt hij in NRC.

"Alle opties zijn nu slecht. Kwijtschelden van schulden is politiek onmogelijk. Het op de lange baan schuiven van de aflossing hebben we al gedaan. En meer geld geven voor een systeem dat niet functioneert, is ook niet goed. Daarom bestaat er bij de regeringen van Nederland, Duitsland en Finland zo veel tegenzin om op deze weg door te gaan.’’

Lees hier het hele interview.

kanttekeningen van varoufakis

Yanis Varoufakis, voormalig minister van Financiën in het kabinet-Tsipras, heeft het akkoord op zijn blog geplaatst - en van wat kleine aantekeningen voorzien. Het lezen waard.

Twitter avatar yanisvaroufakis Yanis Varoufakis The Euro-Summit ‘Agreement’ on Greece – annotated by Yanis Varoufakis http://t.co/xjvwqjpaXC

minister van energie is tegen

De Griekse minister van Energie Panagiotis Lafazanis (Syriza) steunt de overheid, maar stemt tegen de te nemen maatregelen, zo schrijft de Griekse journalist Efthimia Efthimiou op Twitter.

Twitter avatar EfiEfthimiou Efthimia Efthimiou #Greece Energy Min Lafazanis: We support the govt, but we wont vote for the measures of MoU https://t.co/uRsmhC9PDh

*Λαφαζάνης: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε τα μνημονιακά μέτρα http://t.co/TQto9ynuLw

— capital.gr (@capitalgr) July 15, 2015

Twitter avatar ntsafos Nikos Tsafos Brilliant -- vote against measures but fully support government whose main job is to implement those measures! https://t.co/sphfFPE4Vw

Λαφαζάνης: Δεν ψηφίζω τα μέτρα, αλλά στηρίζω κυβέρνηση και ενωμένο ΣΥΡΙΖΑ http://t.co/eMHrHdlcGJ

— SKAI.gr (@skaigr) July 15, 2015

Twitter avatar stefivos Stefanos Livos #Greece SYRIZA's No2 says they will not be voting for the deal, but they still support the government. Hieroglyphics are easier to decipher.

lezen: longread van politico

De politieke nieuwssite Politico publiceerde een longread met een gedetailleerde beschrijving van de ruim zeventien uur durende onderhandelingen in de nacht van zondag op maandag, tot aan het diner aan toe (gebraden kip als hoofdgerecht, een limoncellosorbet als dessert). "De tijd vloog, maar een akkoord was niet in zicht."

Lees hier het hele artikel: The all-nighter that kept Greece in euro.

solidariteit

Ook in Barcelona beginnen protesten uit solidariteit met de Grieken. In Griekenland zijn ambtenaren en apothekers in staking.

Twitter avatar northaura spyros gkelis Solidarity with #Greece protest in #Bareclona today. "NO to Troika". #oxi #mnimonio3 via @PConstituent http://t.co/n7wAEgQcz7

Duitsland: verlenging is mogelijkheid

Duitsland overweegt mogelijk de Grieken meer tijd te geven hun schulden af te betalen, maar alleen als dat betekent dat het geld ook inderdaad wordt terugbetaald, zo zei het Duitse ministerie van Financiën vandaag. Het IMF zei eerder dat Europa de Grieken dertig jaar tijd zouden moeten krijgen om het geld terug te betalen.

"Technisch gezien bestaat de mogelijkheid tot verlenging", zei de woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën, Martin Jaeger, "maar het is geen oplossing als het leidt tot significante vermindering van de contante waarde van de schuld, via een achterdeurtje." Duitsland neemt het advies van het IMF "zeer serieus", maar gelooft ook in de houdbaarheid van de schuld, als de Grieken maar structurele hervormingen doorvoeren. (Reuters)

IMF: griekse schuld 'onhoudbaar'

Als er geen verlichting komt, is de Griekse schuld "hoogst onhoudbaar", zo zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een memo dat gisteren werd gepubliceerd. Omdat Griekenland tot eind 2018 zo’n 85 miljard euro nodig heeft om overeind te blijven – het bedrag dat ook afgelopen weekeinde overeen gekomen is – stijgt de schuld naar 200 procent van het bruto binnenlands product.

Alleen al de laatste twee weken, zo stelt het IMF, is er door de sluiting van de banken in Griekenland een zodanige schade ontstaan dat er 25 miljard euro extra nodig was. En zo ontstaat een probleem, schrijft NRC-redacteur Maarten Schinkel vandaag in NRC Handelsblad:

Het IMF leent niet aan landen waarvan de schuld ook na een reddingsingreep onhoudbaar blijft, en waar een terugkeer naar financiering op de kapitaalmarkt voor lange tijd niet te voorzien is. Dit dreigt nu de hele reddingsoperatie op losse schroeven te zetten. Want schuldverlichting voor de Grieken ligt politiek uiterst gevoelig. En van een directe afschrijving kan, met name voor Duitsland maar ook voor Nederland, geen sprake zijn.

Meer weten? Lees verder in NRC Handelsblad: IMF eist kwijtschelden Griekse schuld.

Finland gelooft er niet echt meer in...

...aldus de Finse vice-premier Timo Soini tegen NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel 'Er zijn geen goede oplossingen meer' - zei Finse vicepremier me net over Griekse deal - ook hij gelooft er niet echt in. Straks op nrc.nl

Het interview met Soini verschijnt later vandaag.

secretaris-generaal Ministerie van Financiën stapt op

Voor wie een Griekse taalknobbel heeft: hieronder zijn ontslagbrief.

Twitter avatar ManousakisManos Manos Manousakis Η επιστολή παραίτησης μου απο τη θέση του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Οικονομίας: http://t.co/tQTjXiAhhX

Centraal Comité van Syriza keert zich tegen Tsipras

109 leden van het 201 leden tellende Centraal Comité van Tsipras' partij Syriza hebben zich tegen het akkoord gekeerd. Uit een vandaag verschenen verklaring zeggen de leden dat er sprake is van een 'coup':

"Op 12 juli is een coup uitgevoerd in Brussel waar is bewezen dat het Europese leiderschap een volk wil vernietigen dat een ander pad wil volgen dan dat van het neo-liberale model van extreme begrotingsdiscipline. Deze coup gaat tegen iedere notie van democratie en soevereiniteit in."

Niet geheel verrassend spreekt ook voormalig minister van Financiën Varoufakis zich uit tegen het akkoord. Hij vergelijkt de deal met het Verdrag van Versailles.

Twitter avatar damomac Damian Mac Con Uladh Now up #Syriza MP Yanis #Varoufakis. Quoting Keynes' on the Versailles treaty, which he says describes this new deal http://t.co/jpnkVZwiLH

Waar wordt vandaag eigenlijk over gedebatteerd?

Het debat van vandaag gaat om vier maatregelen die één pakket vormen. Kort gezegd gaat het om:
1) Hervorming van het belastingstelsel, waaronder de controversiële verhoging van het btw-tarief.
2) Het garanderen van de onafhankelijkheid van het statistiekbureau ELSTAT.
3) De oprichting van een Begrotingsraad.
4) Het instellen van semi-automatische bezuinigingen zodra begrotingsdoeleinden niet worden gehaald.

Dit zijn overigens niet de laatste maatregelen waar het parlement over moet stemmen. Over een aantal andere wetten moet voor 20 juli - volgende maandag dus - gestemd worden.

Foto ANP/ EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Foto ANP/ EPA/ORESTIS PANAGIOTOU


Griekse ambtenaren staken in Athene tegen het maandagochtend gesloten akkoord met een 24-uursstaking.

'Alle EU-landen moeten overbruggingskrediet betalen'

Griekenland heeft een overbruggingskrediet nodig waar alle 28 EU-lidstaten aan moeten meebetalen, aldus vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis. Er ligt weliswaar een voorlopig akkoord over een derde steunprogramma voor Griekenland, maar tot dat het programma ook daadwerkelijk ingaat is er geld nodig.

Het zou gaan om een bedrag van 7 miljard euro voor drie maanden of tot het moment dat het steunprogramma van kracht is. Het geld moet uit een potje komen waar alle EU-landen geld voor hebben ingelegd.

Twitter avatar VDombrovskis Valdis Dombrovskis In absence of a better solution, #EC has proposed to the Council to grant short-term emergency assistance to #Greece from the EFSM.

Voor een dergelijk overbruggingskrediet moet overeenstemming bestaan tussen alle 28 lidstaten:
Twitter avatar VDombrovskis Valdis Dombrovskis #EC proposal to use EFSM loan will be discussed by all 28 #EU Member States and the decision will be made by the Council of Ministers.

Overigens gaan sommige schattingen uit van 12 miljard euro, waarmee Griekenland het tot half augustus kan volhouden.

Hoe laat wordt er gestemd?

Het plenaire debat in het Griekse parlement zal vandaag om 17.00 uur beginnen en er wordt gemikt op een stemming rond middernacht. Dit kan echter veranderen.

Ambtenaren staken tegen akkoord

De vakbond voor ambtenaren heeft vandaag uit protest tegen het akkoord een 24-uursstaking afgekondigd. Daardoor is het openbaar vervoer in Athene ernstig verstoord, zo schrijft AP. Ook de apothekers doen mee aan de staking. Zij kunnen zich niet vinden in de bepaling uit het akkoord dat supermarkten straks receptloze medicijnen mogen verkopen.

Staatssecretaris van Financiën is opgestapt

De Griekse staatssecretaris Nadia Valavani van Financiën is vandaag opgestapt omdat ze zich niet kan vinden in het akkoord dat maandagochtend is gesloten met de andere eurolanden. Onze correspondent Marloes de Koning over het opstappen:

“Het opstappen van Valavani komt niet als een verrassing en is gunstig voor Tsipras. Nu kan hij haar vervangen voor een staatssecretaris die wel achter het akkoord staat.”