Landjepik Rusland en Georgië rond oliepijplijn

Russische militairen zouden de grens tussen Georgië en het ‘land’ Zuid-Ossetië naar het zuiden hebben opgeschoven.

Moskou zou grenspaaltjes zuidwaarts verplaatsen

Een strategische oliepijplijn over Georgisch grondgebied is aanleiding voor landjepik tussen de separatistische staat Zuid-Ossetië en zijn beschermheer Rusland aan de ene kant en Georgië anderzijds.

Vlak langs de snelweg van de Georgische hoofdstad Tbilisi via Gori naar de havenplaats Poti aan de Zwarte Zee hebben Russische militairen grenspaaltjes enkele tientallen meters naar het zuiden verplaatst. De vraag is op wiens grondgebied deze paaltjes nu staan: dat van Georgië of dat van Zuid-Ossetië, het afgescheiden staatje dat behalve door Rusland alleen wordt erkend door Venezuela, Nicaragua en Nauru. Zuid-Ossetië kan alleen bestaan dankzij de presentie van Russische troepen en subsidies.

Volgens de regering in Tbilisi heeft het Russische leger de grenspalen op Georgisch grondgebied geplant. De Osseten zeggen dat de paaltjes op 50 tot 100 meter van de grens staan. Een functionaris in Tschinvali, de hoofdstad van het afgescheiden staatje, noemt de beschuldiging van landjepik een „vulgaire provocatie”.

Het dispuut over de paaltjes is begin deze week verbaal geëscaleerd. Het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de Russische „agressie een bedreiging voor vrede en veiligheid in de hele regio”. Zelfs president Giorgi Margvelasjvili mengde zich in het conflict. „Elke nieuwe stap die het soevereine Georgische grondgebied verder verdeelt, is onaanvaardbaar”, zei de regeringsleider die juist probeert de betrekkingen met Rusland te normaliseren zodat Georgië tenminste weer zijn wijn en mineraalwater kan exporteren. Onder voorganger Michail Saakasjvili gold in Moskou een boycot van Georgische producten.

Het grenspaalconflict heeft meer dan alleen symbolische betekenis. In Georgië liggen twee pijpleidingen die olie vanuit Baku aan de Kaspische Zee naar het Westen vervoeren: een pijplijn mondt uit in Ceyhan in Turkije en de ander eindigt voorbij Soepsa aan de Zwarte Zee. Die laatste pijplijn wordt geëxploiteerd door BP en kan per dag honderdduizend vaten olie vervoeren. De pijplijn tussen Baku en Soepsa is 830 kilometer lang en loopt bij Gori, de geboorteplaats van Stalin, vlak langs de grens met Zuid-Ossetië.

Met een minuscule grenscorrectie kan Rusland twee vliegen in één klap slaan: het krijgt niet alleen greep op de oliepijplijn maar ook op de belangrijkste autoweg van Georgië.

    • Hubert Smeets