KRO wint in hoger beroep zaak Ryanair

Anonieme piloten van Ryanair in Brandpunt Reporter (KRO)
Anonieme piloten van Ryanair in Brandpunt Reporter (KRO)

Ook in hoger beroep heeft Ryanair de rechtszaak tegen de KRO verloren. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde gisteren dat het tv-programma Brandpunt Reporter niet onrechtmatig of onzorgvuldig handelde in reportages over de onveiligheid bij de Ierse luchtvaartmaatschappij.

Het gerechtshof vindt dat de vrijheid van meningsuiting zwaarder weegt dan de goede eer en naam van het bedrijf, mede gezien „het grote belang van de vliegveiligheid en de publieke waakhondfunctie van de pers”. De raadsheren stellen bovendien dat de KRO Ryanair terecht van onveiligheid betichtte: „De in de uitzending geuite beschuldigingen vinden voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal.”

In twee uitzendingen in 2012 en 2013 liet Reporter zien dat Ryanair piloten aanmoedigde om zo min mogelijk brandstof te tanken, om lichter en dus goedkoper te vliegen. Ook zeiden anonieme piloten dat ze zich gedwongen voelden om ziek of oververmoeid te vliegen. Ryanair stapte naar de rechter. Die stelde in april 2014 de KRO in het gelijk. Ryanair, de grootste low budget luchtvaartmaatschappij van Europa, vervoerde vorig jaar bijna 91 miljoen passagiers .