Kijken: beelden van het moment dat ‘El Chapo’ ontsnapt uit gevangenis

Hij doet andere schoenen aan, gaat naar de douche en vervolgens is hij niet meer te zien. Bekijk beelden van het moment voordat de beruchte Mexicaase drugscrimineel ‘El Chapo’ ontsnapt uit de gevangenis.

Screenshot via YouTube

Hij doet andere schoenen aan, gaat naar de douche en vervolgens is hij niet meer te zien. De Mexicaanse regering heeft gisteravond bewakingsbeelden openbaargemaakt van de laatste momenten voordat de beruchte kartelbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán uit zijn zwaarbewaakte gevangenis ontsnapt. Hij is nog steeds op de vlucht.

Te zien is hoe Guzmán wat onrustig door zijn cel loopt en vervolgens verdwijnt achter een muurtje waar de douche is. Het is een van de twee plekken in de ruimte waar de camera geen zicht op had. Dat was zo gedaan om hem wat privacy te geven. Maar zo kon de camera ook niet zien hoe er een gat van ongeveer vijftig bij vijftig centimeter in de muur zat, een gat dat de ingang was tot een tunnel van zo’n anderhalve kilometer waarmee Guzman uiteindelijk kon ontsnappen.

Hoe kon Guzman ontsnappen? CNN liet het eerder zien:

De ontsnapping van Guzmán heeft de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto ernstig in verlegenheid gebracht. De regering heeft een beloning van zestig miljoen Mexicaanse pesos (3,5 miljoen euro) uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van de kartelbaas.

Meest notoire drugsbaas

El Chapo (De Kleine) maakte van het Sinaloakartel een van de machtigste drugsbendes in het land. Het kartel kreeg na een bloedige strijd met rivaliserende bendes de controle over enkele belangrijke drugsroutes naar de Verenigde Staten. Guzmán vergaarde een enorm fortuin, dat hem zelfs een notering in de miljardairslijst van zakenblad Forbes deed belanden.

Guzmán werd vorig jaar februari gearresteerd in de badplaats Mazatlan. Hij ontsnapte al eens eerder uit de gevangenis: in 2001 lukte hem dat door zichzelf in een wasmand te verbergen. Het personeel bleek omgekocht.

    • Frank Huiskamp