Janneke Vreugdenhil Sint-jakobsschelpspiesjes met chorizo en tijm

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Nina Parker gebruikt voor deze spiesjes bakchorizo. Dat is, voor de duidelijkheid, iets anders dan de gedroogde versie. Steeds meer slagers verkopen zulke verse, zachte chorizo en het loont de moeite ernaar op zoek te gaan. Het recept schrijft het sap van 2 citroenen voor. Ik zou eerst de helft van het sap toevoegen en de rest naar smaak over het bord sprenkelen. Zonde als alles uiteindelijk naar citroen smaakt.

Doe de sint-jakobsschelpen, de chorizo en de helft van de tijm in een kom en voeg een beetje olijfolie en zout en peper naar smaak toe. Hussel tot alles bedekt is met een laagje olijfolie. Rijg de sint-jakobsschelpen, de chorizo en de tomaten aan satéprikkers en strooi de rest van de tijm erover. Verhit de overgebleven olijfolie in twee grote koekenpannen op matig tot hoog vuur. Bak de spiesjes tot ze rondom goudbruin zijn, draai ze af en toe. (Parker heeft het over 4 – 5 minuten, maar dat is wel erg lang voor sint-jacobsschelpen; waarschijnlijk zijn 2 – 3 minuten voldoende). Een minuut voordat de spiesjes klaar zijn, knijp je er 1 citroen boven uit. Leg de spiesjes op een serveerschaal. Zet het vuur lager en knijp boven elke pan een halve citroen uit. Schraap de aanbaksels van de bodems en verdeel de boter erover. Laat de roze saus al roerend even koken en sprenkel over de spiesjes.

    • Janneke Vreugdenhil