Italiaanse kustwacht redt 2.700 migranten op Middellandse Zee

Bootvluchtelingen die zijn gered op zee, wachten tot ze van boord kunnen in de Italiaanse havenstad Messina.
Bootvluchtelingen die zijn gered op zee, wachten tot ze van boord kunnen in de Italiaanse havenstad Messina. Foto Reuters/Antonio Parrinello

De Italiaanse kustwacht heeft alleen vandaag al 2.700 bootvluchtelingen van zee gered. In dertien verschillende operaties werden de migranten van negen rubberboten en vier andere bootjes geplukt. De EU praat op 20 juli verder over de aanpak van het migrantenprobleem.

Op een van de boten zaten 681 vluchtelingen. Drie schepen moesten er aan te pas komen om al deze mensen in veiligheid te brengen. Aan de verschillende reddingsacties deden internationale schepen mee, waaronder een schip van Artsen Zonder Grenzen en een Duits militair schip.

Terwijl de focus van Europa zich op dit moment op de Griekse crisis richt, werden afgelopen weekend ook al 4.800 migranten van zee gered, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Voor 25 vluchtelingen kwam de hulp te laat, zij vonden afgelopen vrijdag de dood bij een schipbreuk voor de Tunesische kust. Volgens het IOM zijn dit jaar al 1.900 migranten omgekomen tijdens pogingen Europa te bereiken over zee. In totaal bereikten dit jaar al meer dan 157.000 vluchtelingen Italië of Griekenland.

EU praat volgende week verder

De EU meldde vorige week nog een belangrijke stap gezet te hebben richting gemeenschappelijk asielbeleid omdat er afspraken zijn gemaakt over de hervestiging van 20.000 vluchtelingen buiten de EU. Maar over de verspreiding van 40.000 migranten die zich al in de EU bevinden is er nog geen akkoord. Volgende week maandag, 20 juli, staat een nieuwe vergadering over het migrantenprobleem gepland in Brussel.

Nog niet bekend is hoeveel asielzoekers elk land wil opnemen. Een paar landen hebben wel al zelf cijfers bekendgemaakt. Zo wil Duitsland 12.100 asielzoekers opnemen, Frankrijk 9.100 en Tsjechië 1.500. Per vluchteling die ze opnemen krijgen de landen 6.000 euro.