Is dat niet slecht voor je?

Je hele vakantie doorwerken, dat kan toch niet goed zijn? Dat ligt eraan, zegt Wilmar Schaufeli, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. „Tot rust komen doe je door een balans te vinden tussen inspanning en herstel. Hoe die balans ligt, verschilt per persoon. Vakantie is maar één onderdeel van je leven, het hangt er ook vanaf hoe je je leven inricht.”

Het belangrijkste is de balans tussen inspanning en ontspanning.

Schaufeli: „Uit onderzoek blijkt dat actieve ontspanning beter is dan passieve ontspanning. Sporten of uitgaan met vrienden is beter dan rondhangen en nietsdoen, omdat er meer afstand tot je werk is.”

Het ligt er ook aan wat voor soort werk je doet. „Als je de hele dag cognitief bezig bent, kun je ’s avonds beter een beroep doen op een ander soort inspanning, zoals sport. Wie de hele dag fysiek werk doet, kan dat ’s avonds juist beter laten.”

Hard werken, ook op vakantie, zorgt niet automatisch voor een burn-out.

Schaufeli. „Als je veel uren maakt, maar je krijgt er ook veel voor terug – zoals geld, plezier en erkenning – dan hou je het vol. Dan haal je er ook energie uit.

„Als je het gevoel hebt dat je werk er niet toe doet en dat niemand je ziet en waardeert, dan is 40 uur per week werken niet goed vol te houden.” Het belangrijkste is dat je genoeg ‘beloning’ terugkrijgt, dan is het niet zo erg als je veel werkt, zelfs in je vakantie.

Het is daarnaast belangrijk dat mensen met hun werk moeten kunnen stoppen, óók als ze met plezier werken, zegt Schaufeli. „Er is niets mis mee als je een uurtje per dag je mail beantwoordt in je vakantie, maar je moet ook iets anders kunnen doen zonder je meteen schuldig of vervelend te voelen.”

Voor wie doorwerkt op vakantie is het wel slim om regels op te stellen.

Zorg ervoor dat je op vaste tijden en op vaste dagen echt iets anders gaat doen, adviseert Schaufeli. Het is belangrijk een stok achter de deur te hebben: door bijvoorbeeld een afspraak te maken. „Dan is er meer druk om het ook echt te gaan doen.” Het is sowieso een goed idee om andere mensen bij je plannen te betrekken, al is het maar omdat ze je op je werkgedrag kunnen aanspreken. En wat echt belangrijk is: doe iets anders dan wat je normaal gesproken doet en doe geen dingen die in het verlengde van je werk liggen. Anders blíjf je bezig.

    • Hsin-Chi Berenst