Componenta weg uit Weert

De Finse ijzergieter Componenta snijdt fors in zijn activiteiten in Nederland. De gieterij in Weert wordt volgend jaar gesloten. Door de ingrepen komen in Nederland 140 arbeidsplaatsen te vervallen. Dat heeft het beursgenoteerde bedrijf gisteren bekendgemaakt.

De productie in Weert gaat deels over naar Componenta’s vestiging in Hoensbroek. Ook worden activiteiten van de Finnen samengevoegd met die van het Belgische bedrijf Ferromatrix. De maatregelen moeten een besparing opleveren van zo’n 6 miljoen euro op jaarbasis. Componenta heeft nu ongeveer 435 werknemers in Nederland. In de regionale pers wordt gesproken van een ‘massaontslag in de Limburgse metaalsector’. Componenta zou efficiënter willen werken, na tegenvallende resultaten door de crisis. Over 2012 leed het concern 24 miljoen euro verlies op een omzet van 545 miljoen. (ANP)