Hoe Nederland Elon Musk en Jack Ma hierheen wil lokken

foto AFP

Vier dagen gaat het duren, veertien Nederlandse steden moeten meedoen en de grootste techbazen worden ervoor naar Nederland gehaald. Als het aan coördinator Jim Stolze ligt komen volgend jaar mei tienduizenden ondernemers, investeerders en programmeurs naar Nederland voor Startup Fest Europe. Stolze, die eerder onder meer de TEDx-conferenties naar Nederland haalde, organiseert het evenement met Startup Delta, een promotie-organisatie voor jonge bedrijven waarvan Neelie Kroes ambassadeur is.

Vijf vragen aan Jim Stolze

stolzeredux
1. Er zijn erg veel evenementen voor en over startups: hoe gaat dit zich onderscheiden?
Stolze: “Dit is het enige evenement dat ik ken waarbij een heel land wordt betrokken. We gaan zorgen dat het voor de gebieden waar Nederland sterk in is - nanotechnologie, water, voedseltechnologie, biotech - hét moment van het jaar wordt om samen te komen. Dat zal plaatsvinden in verschillende gebieden waar juist die sectoren sterk zijn: van Friesland tot Wageningen tot Delft. We willen bovendien niet alleen maar praten, maar juist concrete deals sluiten: we gaan een target formuleren voor de investeringen in startups die we binnen willen halen.”

2. Welke concrete toezeggingen heb je al?
“Het idee is ontstaan tijdens bijeenkomsten met Constantijn van Oranje [de prins is betrokken bij Startup Delta, red]. Het is bovendien een officieel evenement van het Nederlandse EU-voorzitterschap volgend jaar. Verder doet The Next Web mee, dat het grootste technologiecongres van Nederland organiseert. Andere grote evenementen zijn al vastgelegd, zoals de Maker Faire voor 3D-printen in Amsterdam, Campus Party voor hackers en studenten in Utrecht en de Dutch Technology Week in Eindhoven. Ook komt er een groot afsluitend dancefeest met de beroemdste Nederlandse dj’s.”

3. Jullie willen grote namen hierheen halen, zoals Eric Schmidt van Google, Elon Musk van Tesla en Jack Ma van Alibaba. Hoe krijg je ze hier?
“Binnenkort gaat Neelie Kroes op werkbezoek naar Silicon Valley met ons verlanglijstje in haar zak. Voor haar gaan veel deuren open. Als er één iemand toezegt, wordt het voor anderen ook interessant om te komen. We willen bijvoorbeeld ook een discussie organiseren over de Europese digitale markt, daar hebben de leiders van deze grote bedrijven veel belang bij.”

4. Hoeveel subsidie krijgen jullie?
“De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, en Economische Zaken lenen enkele personeelsleden uit. En we krijgen een kleine subsidie, van minder dan een ton. Maar we organiseren de individuele evenementen niet zelf: wij coördineren het en regelen de logistiek eromheen, het spoorboekje zeg maar. Over het totale budget van de evenementen kan ik daarom ook niets zeggen, daar heb ik geen zicht op en die zijn ook grotendeels commercieel. Ik wil het juist met zo min mogelijk subsidie doen, het moet vanuit de startup-hubs zelf komen.”

5. Zijn al die evenementen niet beter uit te smeren over wat meer tijd?
“Juist niet. Nederland moet in één keer hard ‘boe!’ roepen tegen de startupwereld. Dit moet één moment zijn waarop iedereen die ertoe doet erbij  is. Hoe groter en ambitieuzer het is, hoe meer mensen zullen komen.”

Lees ook: Een beetje stad heeft zijn eigen kraamkamer voor startups

    • Wouter van Noort