‘Het schoonmaken van het strand kost de gemeente Den Haag dagelijks 18.000 euro’

Dat stond vorige week op de website van Omroep West

illustratie tamara pruis
illustratie tamara pruis

De aanleiding

Parasol? Check. Strandstoel? Present. Een goedgevulde koelbox? Ja, die kan natuurlijk niet ontbreken als je een dagje naar het strand gaat. De afgelopen weken trokken veel mensen richting het strand. En toen was het in veel delen van het land nog geen vakantie. De komende periode zal het bij goed weer alleen maar drukker worden op de stranden. Zo ook aan de Haagse stranden, verwacht de gemeente Den Haag.

En hoewel badgasten gezellig- en bedrijvigheid met zich meebrengen, zit er ook een keerzijde aan: de troep die zij achterlaten. Om deze troep op te ruimen voordat de nieuwe lichting strandgangers zich meldt, is de ‘mooie stad achter de duinen’ elke dag 18.000 euro kwijt.

Wethouder Boudewijn Revis (VVD, Binnenstad, Stadsontwikkeling Kerngebieden en Buitenruimte) vindt het „onvoorstelbaar” wat er na een mooie zomerdag op het zand blijft liggen, zegt hij tegenover Omroep West. „Zelfs bierkratten en kapotte stoelen blijven gewoon staan.”

Wij checkten: Het schoonmaken van het strand kost de gemeente Den Haag dagelijks 18.000 euro.

Waar is het op gebaseerd?

De cijfers die op de website van Omroep West staan, zijn afkomstig van de Gemeente Den Haag.

En, klopt het?

We bellen met de gemeente Den Haag. Voor dit jaar is er een budget van 1,2 miljoen euro gereserveerd om het strand schoon te maken. Dit geld is alleen beschikbaar voor de schoonmaakkosten, niet voor voorlichtingscampagnes. Maar, zo zegt de woordvoerder, dat bedrag hoeft niet op. Cijfers over 2014 heeft de gemeente nog niet, maar de woordvoerder zegt dat het budget tot nu toe „toereikend” is geweest.

1,2 miljoen euro is overigens veel, vergeleken met andere gemeenten. De 28 Nederlandse kustgemeenten zijn per jaar samen tussen de 3,3 en 5,3 miljoen euro kwijt aan het schoonhouden van het strand, zo becijferde onderzoeks- en adviesorganisatie Ecorys in 2012.

Uit die studie bleek onder meer dat er grote verschillen tussen gemeenten zijn. De opruimkosten lopen uiteen, van 15.000 tot 48.000 euro per kilometer per jaar, wat in 2012 omgerekend neerkomt op gemiddeld 9 euro per honderd bezoekers.

Dat Den Haag relatief veel geld kwijt is, komt door de populariteit van het strand. Volgens de gemeente komen er op drukke dagen zo’n 200.000 bezoekers naar het 11 kilometer strekkende strand, dat gemiddeld 175 meter breed is bij tij.

En die 18.000 euro per dag, hoe zit dat? 1,2 miljoen euro gedeeld door de 365 dagen die een jaar telt, is geen 18.000, maar zo’n 3.287 euro. De woordvoerder legt uit dat het niet per dag is, maar per shift. Voor die 18.000 euro gaan ’s nachts, overdag is het te druk, veertien medewerkers het strand op met twee vuilniswagens en zes beach cleaners.

Die vuilniswagens zijn nodig omdat er ongeveer 450 afvalbakken op het strand staan, met een capaciteit van 300 liter. Een grote huisvuilnisbak heeft een capaciteit van 50 liter. Die grote vuilnisbakken moeten geleegd worden door een wagen. Daarnaast staan er op drukke punten afvalbakken van 1.300 liter en 3.000 liter: ook geen handwerk.

En dan de beach cleaners. Dat zijn tractors, uitgerust met een soort zeven die het vuil en glas uit het zand halen.

Volgens de woordvoerder zijn tijdens drukke dagen meerdere shifts nodig, soms wel vier, en in de winter hoeven de beach cleaners niet uit te rukken. Bij evenementen zet de gemeente wel weer meer man in.

Conclusie

Er zullen dagen zijn dat een schoongemaakt Haags strand 18.000 euro kost, maar dit zal de meeste dagen niet het geval zijn. De gemiddelde kostprijs per dag ligt op zo’n 3.287 euro. 18.000 euro is de kostprijs van één schoonmaakshift. In de hoogtijdagen en bij evenementen zullen die kosten hoger liggen, buiten het strandseizoen om veel lager. We beoordelen de stelling daarom als grotendeels onwaar.

Ook een bewering zien langs komen die je gecheckt wilt zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt

    • Bas Tooms