Groot startupfestival tijdens EU-voorzitterschap

Met hulp van Prins Constantijn en Neelie Kroes moet er in mei 2016 een landelijk technologie-evenement in Nederland worden gehouden.

Foto Bibi Veth

Vier dagen gaat het duren, veertien steden moeten meedoen. Als het aan coördinator Jim Stolze ligt, komen volgend jaar mei tienduizenden ondernemers, investeerders en programmeurs naar Nederland voor ‘Startup Fest Europe’. Stolze organiseert het evenement met Startup Delta, een promotieorganisatie voor jonge bedrijven waarvan Neelie Kroes ambassadeur is.

Hoe gaat dit zich onderscheiden van andere start-upevenementen?

„Dit is het enige evenement dat ik ken waarbij een heel land wordt betrokken. We willen ervoor zorgen dat het voor de gebieden waarin Nederland sterk is – nanotechnologie, water, voedseltechnologie – hét moment van het jaar wordt om samen te komen. In verschillende steden waar juist die sectoren sterk zijn. We willen bovendien niet alleen maar praten, maar juist concrete deals sluiten. We gaan in het najaar een doel formuleren voor de investeringen in start-ups die we willen binnenhalen. Wij doen ook een voorselectie voor investeerders zodat het voor hen zo makkelijk mogelijk wordt.”

Welke toezeggingen heeft u?

„Het idee is ontstaan tijdens bijeenkomsten met Constantijn van Oranje [de prins is betrokken bij Startup Delta, red]. Het is een officieel evenement van het Nederlandse EU-voorzitterschap volgend jaar. Verder doet The Next Web mee, dat het grootste technologiecongres van Nederland organiseert. Andere evenementen zijn al vastgelegd, zoals de Maker Faire voor 3D-printen in Amsterdam en Campus Party voor hackers en studenten in Utrecht. De Dutch Technology Week in Eindhoven staat vast, en in het Radboud UMC in Nijmegen komt een evenement rond e-health. Ook komt er een afsluitend feest met de beste Nederlandse dj’s.”

Hoeveel subsidie gaat erheen?

„De ministeries van Onderwijs en Economische Zaken lenen enkele personeelsleden uit. En we krijgen een kleine subsidie, van minder dan een ton. Wij organiseren de afzonderlijke evenementen niet zelf: wij coördineren ze en regelen de logistiek eromheen. Over het budget van de evenementen tijdens Startup Fest kan ik ook niets zeggen, daar heb ik geen zicht op en die zijn ook grotendeels commercieel. Ik wil het juist met zo min mogelijk subsidie doen. Het moet vanuit de sectoren zelf komen.”

Hoe gaat dat qua logistiek?

„Het zal vergelijkbaar worden met de Bevrijdingsfestivals. Ik ben ook bestuurslid van het Nationaal Comité dat die organiseert. Daar vliegen we de belangrijkste personen per helikopter van locatie naar locatie. Nederland is ook niet zo groot, hè.”

U wilt ook grote namen hierheen halen, zoals Eric Schmidt van Google, Elon Musk van Tesla en Jack Ma van Alibaba. En zo ja, hoe probeert u hen hier te krijgen?

„Binnenkort gaat oud-Europees commissaris Neelie Kroes op werkbezoek naar Silicon Valley met ons verlanglijstje op zak. Voor haar gaan vele deuren open. Als er één iemand toezegt, wordt het voor anderen ook interessant om te komen.”

    • Wouter van Noort