Griekse staatssecretaris Financiën stapt op wegens akkoord

Staatssecretaris van Financiën Nadia Valavani op archiefbeeld.
Staatssecretaris van Financiën Nadia Valavani op archiefbeeld. Foto Reuters / Giorgos Baboukos

De Griekse staatssecretaris Nadia Valavani van Financiën stapt op. Ze kan niet leven met het akkoord dat maandag met de eurolanden is gesloten. Valavani geeft zowel haar post in het kabinet als haar zetel in het parlement op.

Haar paradepaardje was een ruimhartige betalingsregeling voor burgers en bedrijven met belastingschulden, schreef onze correspondent Marloes de Koning vanochtend in nrc.next. Het ziet ernaar uit dat die wordt teruggedraaid.

De Koning:

“Het opstappen van Valavani komt niet als een verrassing en is gunstig voor Tsipras. Nu kan hij haar vervangen voor een staatssecretaris die wel achter het akkoord staat.”

Tsipras: ik doe dit om ramp af te wenden

Alexis Tsipras legde gisteravond op de nationale televisie verantwoording af over het Brusselse akkoord. “Ik heb een deal getekend waar ik niet achter sta, maar ik voer hem wel door”, zei hij. De voorgestelde bezuinigingen zijn een breuk met zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes op te houden met bezuinigen en pijnlijke maatregelen terug te draaien. “Ik heb het gedaan om een ramp af te wenden”, aldus de links-radicale premier.

Het Griekse parlement stemt vandaag over de bezuinigingsmaatregelen die in ruil voor extra noodkrediet genomen moeten worden.

De Koning:

Binnen Tsipras’ partij Syriza wordt naarstig gezocht naar formules waardoor parlementariërs hun geweten kunnen volgen, zonder daarvoor uit de partij te moeten of de regering in gevaar te brengen. Helpt het als ze ‘aanwezig’ stemmen, maar niet ‘ja’ of ‘nee’? Het wordt heel spannend vandaag.