Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Grieks parlement stemt in met omstreden Europees hulppakket

Tegenstanders van het akkoord met Europa verzamelden zich vanavond bij het parlement in Athene.
Tegenstanders van het akkoord met Europa verzamelden zich vanavond bij het parlement in Athene. Foto Reuters / Yiannis Kourtoglou

Het Griekse parlement heeft vannacht na een urenlang debat waarin de emoties hoog opliepen ingestemd met het in Griekenland zeer omstreden nieuwe Europese hulppakket ter waarde van zo’n 85 miljard euro. Een ruime meerderheid van 229 parlementariërs stemde voor de deal, 64 parlementariërs stemden tegen, zes onthielden zich van stemming. Nu het pakket is aangenomen, staat de regering van premier Tsipras voor de loodzware taak de maatregelen uit te voeren.

De driehonderd Griekse volksvertegenwoordigers waren vandaag de hele dag in conclaaf over een deel van het pakket aan bezuinigings- en hervormingsvoorstellen die Athene van Europa moet gaan doorvoeren en die uiterlijk vandaag door het parlement moesten zijn aangenomen. Het betreft afspraken uit het akkoord over onder meer de hervorming van het belasting- en pensioenstelsel, de oprichting van een Begrotingsraad en de instelling instelling van een mechanisme voor semi-automatische extra bezuinigingen als begrotingsdoelen worden gemist.

Syriza-partij diep verdeeld over akkoord

Tsipras wachtte het debat in zijn kantoor af, maar sprak vlak voor de stemming de parlementariërs toch nog toe. Hij stelde dat Griekenland op “een kritiek moment” is aanbeland en dat er moeilijke beslissingen moeten worden genomen. Tsipras zei dat hij en zijn Syriza-partij hebben gevochten voor het Griekse volk en dat hij “de volle verantwoordelijkheid” voor het akkoord met Europa neemt.

Twitter avatar Efkouts Efi Koutsokosta PM @atsipras: It was a debate against the conservative powers of Europe wanting to prove that austerity is the only way. #Greece #GrPlenary

Binnen zijn eigen radicaal-linkse Syriza-partij is de weerstand tegen het akkoord groot. Bij de stemming bleek dat er zoals verwacht sprake is van een splitsing binnen de partij: 39 van de 149 parlementariërs van Syriza verwierpen de nieuwe bezuigingsronde, het grootste deel bleef loyaal aan Tsipras. De premier zelf zei gisteravond nog niet in het akkoord te geloven, maar het in het belang van zijn land te moeten doorvoeren.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning De afwezigheid van #Tsipras in het debat valt op. Wat is hij van plan? #Agreekment

De vraag is wat Tsipras doet nu zijn eigen partij ernstig verdeeld is geraakt over het akkoord met Europa. Hij kan aanblijven en steun zoeken bij oppositiepartijen die het akkoord steunen om zich zo te verzekeren van een meerderheid in het parlement. Maar Tsipras kan ook het ontslag van zijn kabinet indienen en plaatsmaken voor een regering van technocraten die het bezuigingspakket kan doorvoeren tot er bijvoorbeeld in het najaar nieuwe verkiezingen zijn gehouden. Die laatste optie lijkt voor Syriza echter niet heel aantrekkelijk, schreef onze correspondent Marloes de Koning deze week in NRC:

Het besef van historisch momentum is binnen Syriza groot. Voor het eerst is ‘links’ in Griekenland aan de macht. Dat vecht tegen conservatieve machthebbers in heel Europa die een linkse regering bedreigend vinden. Syriza hoopt binnen Europa een revolutie teweeg te brengen en andere linkse partijen te inspireren. Als ze nu aftreden is dat voorlopig mislukt.

Eurogroep nu weer aan zet

Nu het Griekse parlement met de eerste reeks maatregelen uit het akkoord met Europa heeft ingestemd, is het nu weer de beurt aan Europa. De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) spreken donderdagochtend om 10.00 uur telefonisch met elkaar om te beoordelen of Athene zich sinds maandag aan de afspraken heeft gehouden. Als het antwoord daarop bevestigend is, kunnen de onderhandelingen tussen de Griekse regering en de schuldeisers over het derde Europese steunprogramma van circa 85 miljard echt beginnen.

Hoe gevoelig het nieuwe akkoord met Europa in Griekenland ligt, bleek vanavond ook buiten het parlement. De politie moest bij het parlementsgebouw in Athene traangas inzetten tegen demonstranten die brandbommen naar agenten hadden gegooid. De demonstratie verliep in eerste instantie rustig, tot zich een groep van ongeveer tweehonderd betogers bij de protestmars voegde met schijnbaar minder vreedzame bedoelingen.
Honderden betogers vluchtten toen de relletjes uitbraken. Rond half twaalf was de rust rond het parlement hersteld.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Voting hasn’t started yet, but traffic on #Syntagma restored. Protests ended. #Agreekment http://t.co/kdMLWYxarn
Lees ook: de nieuwsanalyse ‘IMF eist kwijtschelden Griekse schuld’ en het achtergrondverhaal ‘De linkse revolte is even gestopt’.