Easy Rider

None

(Dennis Hopper, 1969). Het Hollywood studiosysteem viel in de jaren zestig snel uiteen. Mensen gingen niet meer zo vaak naar de bioscoop – ze keken

liever televisie. Ondertussen veranderde de samenleving: de burgerrechtenbeweging kwam op, met in haar kielzog de vrouwenbeweging. En de oorlog in Vietnam leidde tot felle studentenprotesten. Niet toevallig de groep die zich nauwelijks nog herkende in Hollywood, dat liever musicals als Hello, Dolly bleef produceren.

Een nieuwe generatie filmmakers had goed door dat Hollywoodfilms niet de maatschappij van de jaren zestig weerspiegelden en Arthur Penn was een van de eersten die daar verandering in bracht met zijn rebelse Bonnie and Clyde (1967), dat een jong, politiek

bewust publiek wél aansprak.

Het succes van die film plaveide de

weg voor films als Easy Rider, de road movie-klassieker die vanavond op

Canvas te zien is. Met op het affiche de mooie samenvatting: ‘A man went looking for America. And couldn’t find it anywhere...’

André Waardenburg