Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Europese Commissie: kwijtschelding Griekse schuld is niet mogelijk

President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker eerder deze week in Brussel.
President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker eerder deze week in Brussel. Foto: AP / Geert Vanden Wijngaert

Herprofilering van de Griekse schuld is mogelijk, maar kwijtschelding is dat niet. Dat staat in de evaluatie die de Europese Commissie vorige week maakte van het Griekse verzoek voor een derde steunpakket, schrijft persbureau Reuters. Het standpunt over de houdbaarheid van de schuld verschilt van dat van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat gisteren meldde dat er schuldenverlichting moet komen.

Volgens de Commissie is herprofilering van de schuld wel alleen mogelijk als Griekenland de hervormingsmaatregelen invoert waar de schuldeisers om hebben gevraagd. Die hebben betrekking op onder meer de btw en de pensioenen.

Onze economieredacteur Maarten Schinkel denkt dat het geen toeval is dat de Europese Commissie nu met de evaluatie komt, die al is opgesteld voordat er een onderhandelingsakkoord met de Grieken werd gesloten:

“Dit is een tegenzet. ‘Nee hoor, kwijtschelding is niet nodig’, willen ze zeggen in reactie op het IMF. ‘Herprofilering is genoeg’.”

In het akkoord dat Griekenland maandagochtend vroeg na uren overleg sloot met de EU is opgenomen dat alleen herprofilering van de schuld mogelijk is.

Beide voorzien grote stijgingen van de schuld

De Europese Commissie en het IMF, dat los met een evaluatie kwam maar ook bijdroeg aan die van de Commissie, verschillen in de conclusie over de schuld, maar voorzien beide grote schuldstijgingen. De Commissie schrijft in haar evaluatie dat de Griekse schuld in 2020 is opgelopen tot 165 procent van het bruto binnenlands product, waarna het weer kan dalen tot 150 procent. Maar deze percentages gelden alleen als Griekenland stappen neemt om iets aan de schuld te doen. Anders kan de schuld nog hoger uitvallen: 187 procent in 2020 en 176 procent in 2022. Het IMF voorziet dat de Griekse schuld in 2022 is opgelopen tot 170 procent van het bbp.

‘Nederlandse regering moet vandaag nog reageren’

Morgen debatteert de Tweede Kamer over het nieuwe steunpakket voor Griekenland. CDA-Kamerlid Heerma stelde gisteren dat de Nederlandse regering nog voor het Kamerdebat officieel moet reageren op het gisteren gepubliceerde IMF-rapport. De NOS meldt dat Kamermeerderheid zich inmiddels bij zijn wens aansluit.

Lees ook het achtergrondverhaal in NRC Handelsblad: IMF eist kwijtschelden Griekse schuld