Eerste asielzoekers in noodopvang Zwolle

De eerste asielzoekers zijn vanavond aangekomen bij de noodopvang in de IJsselhallen in Zwolle. De plek is ingericht om de grote toestroom van asielzoekers van de laatste weken op te vangen. De reguliere asielzoekerscentra hebben te weinig capaciteit.

Een bus met asielzoekers komt aan aan bij de noodopvang in de IJsselhallen in Zwolle.
Een bus met asielzoekers komt aan aan bij de noodopvang in de IJsselhallen in Zwolle. Foto: ANP / Remko de Waal

De eerste asielzoekers zijn vanavond aangekomen bij de noodopvang in de IJsselhallen in Zwolle. De plek is ingericht om de grote toestroom van asielzoekers van de laatste weken op te vangen. De reguliere asielzoekerscentra hebben te weinig capaciteit.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maakte eerder deze maand bekend de IJsselhallen in Zwolle en de Zeelandhallen in Goes in te richten als opvangplekken voor asielzoekers. De noodlocatie in Goes gaat begin volgende week open. Een woordvoerder van het COA kan niet zeggen hoeveel mensen er op dit moment in Zwolle worden ondergebracht. De IJsselhallen bieden plaats voor vierhonderd asielzoekers.

Duizend nieuwe aanvragen per week

Tussen maart en mei dit jaar steeg het aantal eerste asielaanvragen van 800 naar 2.300 per maand. De laatste weken melden zich wekelijks zo’n duizend nieuwe asielzoekers bij de aanmeldcentra van het COA. Het grootste deel van de stijging komt door mensen uit Eritrea en Syrië.

Naast de grote toestroom van asielzoekers staan asielzoekerscentra onder druk omdat er in gemeenten niet genoeg woningen zijn om vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen te huisvesten.

Alleenstaande volwassenen

De bedoeling is dat alleen alleenstaande volwassenen in de noodopvanglocaties terechtkomen, meldt de woordvoerder van het COA:

“Gezinnen met kinderen vinden wij niet geschikt voor dit soort locaties.”

De noodopvang is verder uitsluitend bedoeld voor mensen die net zijn aangekomen en nog niet de asielprocedure zijn ingegaan. Asielzoekers zouden  binnen twee à drie weken in de reguliere aanvraagprocedure terechtkomen en dan kunnen doorverhuizen naar een regulier asielzoekerscentrum.

Lees ook het interview met COA-bestuursvoorzitter Gerard Bakker in NRC HandelsbladNiet ideaal, maar noodopvang in IJsselhallen is nodig
    • Eva de Valk