Duizend-en- een-nachtstad

Foto Ali Al Qarni/Reuters

Zo ziet het er dus uit, als miljoenen mensen hun licht tegelijk ontsteken ’s nachts. Maandag vierden moslims in de Saoedische stad Mekka Lailat al-Qadr, oftewel: de nacht van de macht. Gelovigen herdenken op die dag de openbaring van de Koran aan de profeet Mohammed. De nacht is een van de laatste tien dagen van de islamitische vastenperiode, de ramadan. Het is ook de nacht om te bidden voor vergeving, aangezien gebeden op deze nacht duizend keer zwaarder tellen dan op andere dagen, volgens gelovige moslims. En dus lijkt bedevaartsoord Mekka net een kerstmarkt vanuit de lucht. De toren rechts op de foto, die lijkt op de Big Ben, is de Abraj Al-Bait, een 600 meter hoog hotel in handen van de overheid. Het derde hoogste gebouw ter wereld is gebouwd om de duizenden pelgrims die jaarlijks naar Mekka reizen voor de hadj te huisvesten. Zij komen voor de zwarte steen, de Kaäba, die de gebedsrichting van moslims bepaalt. De steen heeft een doorsnede van 30 cm en ligt in de twaalf meter lange Grote Moskee van Mekka, middelpunt van de religieuze viering maandagnacht. Op deze luchtfoto is hij niet meer dan het minuscule zwarte kubusje dat je op de foto ziet links naast de klokkentoren.