Doping? ‘That’s nuts’ Froome is gewoon snel

Na één rit in de Pyreneeën is het gedaan met de Fab Four van favorieten die om de Tourzege zouden duelleren. Er lijkt nog slechts één kanshebber over: de Brit Chris Froome van Team Sky.

Rechts sloeg hij van zich af, links sloeg hij van zich af. Chris Froome tegen de rest van de wereld, in de gele trui, alleen op kop in de eerste bergrit van de Tour. Wat nou gehackte gegevens uit zijn computer, altijd weer in verband gebracht met doping? Of steeds weer dat gezeur over de protserige uitstraling van zijn ploeg Sky? Alles en iedereen verpletterde de graatmagere Brit, met één verschroeiende aanval. Dwars door de uitzinnige menigte naar de top. Winnen. Van de hele wereld. „Het is enorm zwaar geweest om hier te komen, ik laat me dit door niemand afpakken.”

Na één rit in de Pyreneeën, met één klim van buitencategorie naar skioord La Pierre-Saint-Martin, is het gedaan met de Fab Four van favorieten die om de Tourzege zouden duelleren. Of vijf, toen Tejay van Garderen zich na de eerste week brutaal vooraan meldde. Er lijkt nog slechts één kanshebber over. Alleen Van Garderen staat nog binnen de drie minuten (2.52) van de ongenaakbare Froome. Nairo Quintana volgt al op 3.09, Alberto Contador op 4.04 en Vincenzo Nibali op 6.27. „Ik zou niet graag in de positie willen verkeren van mijn rivalen”, constateerde Froome (30) na afloop fijntjes. „Al heb ik nog een lange weg te gaan.”

Ook na afloop ontkende de Tourwinnaar van 2013 dat zijn magistrale aanval op iets meer dan zes kilometer van de finish vooraf was gepland. Integendeel, hij had ’s ochtends bij de start juist verklaard geen aanvalsplannen te hebben. Pas tijdens de slotklim veranderde Froome naar eigen zeggen van gedachten. „Ik zag dat veel concurrenten aan het vechten waren of moesten lossen. „Come on guys, laten we gas geven”, had hij tegen ploeggenoten Richie Porte, Geraint Thomas en Wout Poels gezegd. „Zij schroefden het tempo op en toen ben ik op het steile gedeelte zelf doorgegaan.”

Hij hield ze beetje voor de gek

Geen vooraf opgezet plan? „Misschien hield hij iedereen een beetje voor de gek”, zegt Poels lachend bij de teambus van Sky achter de finish. „We hadden wel het plan om aan te vallen, maar dat het zo mooi zou uitpakken had ik ook niet verwacht.” Toen vooraan het tempo van de Movistarploeg van Quintana en Alejandro Valverde stokte, had de Limburgse helper zich op kop gezet. „Nog één keer alles geven wat ik in me had.” Ja, nadat hij eraf moest had Poels via zijn oortje echt wel meegekregen hoe zijn kopman vooraan tekeer ging. „Hij zegt altijd: je moet toeslaan als je tegenstander zwak is.”

Achter Froome kaapte meesterknecht Porte de bonificatieseconden voor de tweede plaats weg voor de neus van Quintana. En na de ijzersterke Robert Gesink eindigde Thomas als vijfde. Het vertrouwde Sky-concept werkt weer: de totale aanval in de eerste aankomst bergop. Zoals in 2012, toen Froome, Porte en Michael Rogers op La Planche des Belles Filles kopman Bradley Wiggins lanceerden naar de Tourwinst. En zoals Froome en Porte twee jaar geleden met een dubbelslag op Ax-3-Domaines de basis legden voor de eerste Tourzege van Froome. „Quite decent”, loofde coach Rod Ellingworth gisteren. „Een droomscenario”, vond Froome.

Maar in het peloton maakt de superieure miljoenenploeg zich niet overal geliefd. Vorig jaar werd gegniffeld toen Froome al vroeg uitviel in de Tour. Na zijn Tourzege en die van Bradley Wiggins in 2012 stond Sky met lege handen, ondanks verreweg het hoogste budget van alle teams: 34,5 miljoen euro. „We hebben onze lessen geleerd”, sprak Ellingworth gisteren. „Dat we dingen beter moeten doen, maar vooral ook dat we meer moeten genieten.”

Drie nieuwe helpers werden aangetrokken: Poels, de ervaren Nicholas Roche en de Tsjech Leopold König, vorig jaar zevende in de Tour maar nu onopvallend in dienst van Froome. Er gingen drie luxe campers extra mee in het peperdure Jaguar-wagenpark, tot ergernis van de andere teams, die er niet meer bij passen op de parkeerplaats bij de hotels. Manager David Brailsford laat zijn personeel in de campers slapen, zodat de renners een kamer voor zichzelf hebben. Eten doen ze in de extreem luxe teambus. Negatieve reacties van de rest? „Als Eddy Merckx iets niet heeft gedaan, dan is het niet goed.” Ouderwets, wil hij maar zeggen.

Hackers stalen trainingsgegevens

Vervelender vindt Brailsford het dat hackers uit de Sky-computers trainingsgegevens van Froome stalen, op zoek naar bewijs voor mogelijk dopegebruik door de Brit. Op de rustdag kondigde hij aan juristen op de zaak te zetten. Ook Froome werd gisteren gevraagd wat er tegen is om de cijfers achter zijn extreme topprestaties openbaar te maken. Heeft hij iets te verbergen? „That’s nuts.”

Drie kwartier na zijn magistrale aanval is de adrenaline weer gezakt. „Ik ben clean”, zegt hij als iemand het horen wil. „Ik heb extreem hard gewerkt en ben trots op mezelf.” Boos over verdachtmakingen? „Nee, ik ben niet boos. Ik snap de vragen en ken de geschiedenis van deze sport. Maar er moet ook respect zijn.”

    • Maarten Scholten