De schandelijke oorlog tegen Jemen

Een ‘humanitaire pauze’ in de oorlog in Jemen ging vrijdagavond alleen maar ‘technisch’ in, wat wil zeggen dat de bombardementen en gevechten onverminderd doorgingen. Het was al vele jaren niet goed in Jemen en sinds de Houthi-rebellen vorig jaar in het offensief gingen en de Saoediërs hun luchtoorlog begonnen, is het er verschrikkelijk – ik bedoel schandelijk. En dan gaat het me met name om de rol van de Saoediërs en van het Westen.

Even recapituleren: de Houthi’s zijn rebellen uit de zaïditisch-shi’itische minderheid die jarenlang met Saoedisch geld door de sunnitische meerderheid is gemarginaliseerd. In 1992 begonnen de Houthi’s een opstand die af en aan opvlamde en dan door president Saleh werd neergeslagen. Saleh is zelf een zaïdiet, maar hem ging/gaat het altijd gewoon om de macht.

In 2011 werd Saleh na lange protesten vervangen door zijn adjunct Hadi. In de rebellie van de Houthi’s zag hij nu een vehikel om terug aan de macht te komen. Met de steun van de legereenheden die hij nog controleerde (ja, het is wél Jemen) rukten de Houthi’s vorig jaar zo ongenadig snel op dat Hadi vluchtte. De Saoediërs riepen dat Iran Jemen overnam, maar Teheran heeft hier weinig mee te maken. Er zat wel een anti-Saoedisch regime in Sana’a aan te komen.

D rie maanden geleden gingen de Saoediërs met luchtbombardementen en een coalitie van sunnitische landen in de aanval, met de mededeling dat Hadi terug moest en de Houthi’s naar hun thuisland in het noorden. Van het eerste begin af aan was duidelijk dat dit alleen met grondtroepen kon lukken – misschien – en die wilde geen van de bondgenoten leveren. De Houthi’s zijn vechters en het terrein is erg geschikt voor een guerrilla.

De oorlog, inclusief het doorgaande offensief van de Houthi’s, heeft inmiddels volgens de Verenigde Naties meer dan drieduizend Jemenieten het leven gekost. Meer dan een miljoen van de 25 miljoen burgers zijn gevlucht. Door de blokkade die de Saoediërs hebben ingesteld is een humanitaire noodsituatie ontstaan: 21 miljoen mensen hebben hulp nodig. Er is een hoop schade aan de civiele infrastructuur, vooral door de luchtaanvallen: de piloten van de coalitie kunnen niet mikken of ze nemen het niet zo nauw.

Ik gebruikte boven het woord schandelijk. Dat is wat de Saoediërs doen: een land kapotbombarderen, en dan maar zien waar ze uitkomen. En schandelijk 2: de openlijke steun van Amerikaanse, Britse en Franse regering daarvoor. Om te laten zien dat ze de rijke Golf-Arabieren niet in de steek laten na hun deal met Iran. En omdat de Saoediërs cum suis rijke klanten zijn, vanzelfsprekend. Hollande heeft Riad zojuist voor 12 miljard dollar spullen verkocht. Wat doen die Jemenieten er nou toe?

Gek genoeg doen de terroristen van de Islamitische Staat en Al-Qaeda er in dit geval ook niet toe. Want die breiden hun invloed uit. Met dank aan bovengenoemde partijen.