De nieuwe luidspreker van Sony kan ook luisteren

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Wat valt er nog te verbeteren aan een luidspreker? Veel. Dat denkt Sony tenminste. De nieuwste luidspreker moet méér zijn dan een passief elektronisch apparaat, schrijft Japan Times in een recensie. Dat het een snoerloos apparaat is, moge duidelijk zijn.

Hiroshi Iwata van Sony licht alvast een tipje van de sluier op: aan de traditionele luidspreker zijn communicatie elementen toegevoegd. De Smart Bluetooth Speaker BSP60 heeft twee oren en weegt 349 gram.

We zijn ervan overtuigd dat we met een luidspreker komen die mensen nooit eerder hebben gezien, zowel qua ontwerp als qua functie.

Het apparaat werkt samen met Android telefoons en werkt met stemherkenning. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld het nummer roepen dat ze willen horen. De luidspreker kan ook de informatie oplezen die in de gelinkte telefoon staat. Het weerbericht bijvoorbeeld, binnenkomende berichtjes of de agenda.

Touch panels waren een trend, maar stemherkenning in plaats van opdrachten indienen via een scherm, wordt steeds meer de interface van smartphones.

De luidspreker komt in juni op de Japanse markt en gaat daar 37.880 yen kosten (279,02 euro).

Amerikaanse zorgen over overnamebod Chinese chipmaker

Tsinghua Unigroup, China’s grootste chipfabrikant wil het Amerikaanse Micron Technology overnemen. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan, voorspelt South China Morning Post. Het Amerikaanse Committee of Foreign Investments (CFIUS) zal eerst onderzoeken of de nationale veiligheid niet in gevaar is.

Staatsbedrijf Tsinghua zou al een bod hebben uitgebracht van 21 dollar per aandeel, wat neer komt op 23 miljard dollar voor het hele bedrijf. Micron ontkent vooralsnog dat het bedrijf zo’n bod heeft ontvangen.

Wereldwijd is Micron de op drie na grootste producent van halfgeleiders. Volgens een analist van Bernstein Research loopt deze overname ‘een groot risico dat ze niet doorgaan’. Micron maakt geheugenkaartjes die onder meer in smartphones worden gebruikt. China is ‘s werelds grootste markt voor telefoons, én de favoriete productielocatie voor producenten van elektronica.

De Amerikaanse nieuwszender CNBC gaat dieper in op de mogelijke veiligheidsproblemen. Volgens James Lewis, van het Center for Strategic and International Studies is CFIUS niet eens het grootste obstakel voor de overname.

Het ministerie van defensie is altijd heel voorzichtig geweest met de overdracht van technologie naar de Chinese micro-elektronica industrie. De Chinezen zijn ons niet erg gunstig gezind geweest, de laatste tijd. Ik denk dat het een rol gaat spelen dat Amerikaanse bedrijven oneerlijk behandeld worden in China.

Een eerste onderzoek door de CFIUS duurt dertig dagen. Als blijkt dat er zorgen zijn over de nationale veiligheid, dan duurt aanvullend onderzoek nog eens 45 dagen.

Top Toshiba opgeschud na schandaal

Topman Hisao Tanaka vertrekt na een boekhoudschandaal bij elektronicabedrijf Toshiba. Een aantal andere topmensen volgen hem, meldt The Wall Street Journal. De winst van het bedrijf werd opgeblazen met meer dan een miljard dollar.

Japan heeft net een nieuwe code aangenomen voor bestuurders. Premier Shinzo Abe wil met die code meer buitenlandse investeerders aantrekken. Voorheen kwamen Japanse bedrijven er bij dit soort schandalen nog met een paar kleine ingrepen vanaf. Nu moet Toshiba forse maatregelen nemen, weet WSJ uit bronnen bij het bedrijf.

In het onderzoek na het boekhoudschandaal is dan ook gekeken naar de rol van de bestuurders, onder wie Tanaka. Toshiba heeft nog niet bevestigd dat er bestuurders in de raad van bestuur zullen vertrekken.

    • Eefje Rammeloo