De geboorte van de melancholie

Inside Out kan zich meten met het beste van Pixar, met Up, Finding Nemo of Toy Story. Een gedurfde, complexe familiefilm die een vrolijke manier vindt om verlies en verdriet te omhelzen.

Wie het tenenkrommende voorfilmpje ziet waarin twee verliefde vulkanen „I lava you” koeren, vreest het ergste. Zet de roemruchte animatiestudio Pixar zijn glijvlucht richting verval voort? Gelukkig niet: Inside Out kan zich meten met het beste van Pixar, met Up, Finding Nemo of Toy Story. Een gedurfde, complexe familiefilm die een vrolijke manier vindt om verlies en verdriet te omhelzen.

De film speelt zich af in het brein van de elfjarige Riley: een combinatie van snoepwinkel en flipperkast met een controlekamer ontworpen door Apple. Daar reguleren vijf emoties samen Rileys gedrag: Woede, Angst, Walging, Verdriet en Vreugde. De ADHD’er Joy – Vreugde – is de baas: alles moet happy happy zijn. Maar juist als Riley van streek is door een verhuizing van het vertrouwde Minnesota naar San Francisco, raakt zij samen met Verdriet zoek en zitten Angst, Woede en Walging ineens achter de knoppen. Geen wonder dat Riley jammerlijk faalt in haar nieuwe omgeving en er een grauwsluier over het meisje valt.

Inside Out is een queeste waarin een ‘odd couple’, Vreugde en Verdriet, leren samenwerken om door Fantasie, Abstract Denken en Onderbewustzijn te navigeren en Rileys persoonlijkheid te redden. Een apocalyptische inzet, zo lijkt het: het briljante van Inside Out is dat die reis ons vederlicht naar een bitterzoet, emotioneel uiterst herkenbaar moment voert. Alleen Pixar verzint dat: een familiefilm over de geboorte van de melancholie.