Chipmaker ASML ziet winst dalen - omzet stabiel

Het hoofdkantoor van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.
Het hoofdkantoor van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. Foto ANP/ Koen Suyk

Chipfabrikant ASML heeft in het tweede kwartaal van dit jaar minder winst geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. De winst bedroeg de afgelopen drie maanden 370 miljoen euro, vorig jaar was dit 399 miljoen euro.

Per euro omzet hield ASML ook minder geld over. De nettowinstmarge daalde van 24,3 naar 22,4 procent. De omzet steeg heel iets, van 1,644 miljard euro naar 1,654 miljard euro.

Vraag naar chips boven verwachting

De resultaten van het tweede kwartaal zijn volgens topman Peter Wennink iets boven verwachting. Voor het derde kwartaal gaat ASML uit van een omzet tussen de 1,5 en 1,6 miljard euro. De vraag vanuit fabrikanten van zowel reken- als geheugenchips ontwikkelt zich sterker dan het bedrijf had voorzien.

ASML (14.000 werknemers) maakt machines waarmee chips worden gemaakt voor elektronicafabrikanten. Met een marktaandeel van rond de 80 procent is ASML is de grootste producent van zulke ‘lithografiemachines’.

    • Frank Huiskamp