Brein getransplanteerd

Film is zelden echt gekker dan de werkelijkheid. Neem het bericht dat de jonge Rus Valery Spiridonov zich als vrijwilliger heeft aangeboden voor de eerste hoofdtransplantatie, die naar verwachting in 2017 een feit is. In Self/Less van Tarsem Singh (The Cell, The Fall) hoeft er geen scalpel en hechtdraad aan te pas te komen. Als doodzieke vastgoedmagnaat Ben Kingsley zijn einde voelt naderen, straalt namelijk het in de marge van de markt opererende Phoenix Biogenics zijn brein, ziel en zelf naar een ander lichaam over. In de traditie van de beste sciencefictionthrillers (vooral John Frankenheimers Seconds uit 1966) vormen de medisch-filosofische bezwaren een fijn griezeldecor voor achtervolgingen en complotten. Self/Less slaat iets te veel richting actie door, begrijpelijk met spierbundel Ryan Reynolds in de hoofdrol. Maar het doet deze film tekort.

    • Dana Linssen