Bewindsman België: Nederland bekijkt weren uitgewezen imam

El-Alami Amaouch
El-Alami Amaouch Foto RTL

Nederland onderzoekt of het de door België uitgewezen radicale imam ook uit Nederland kan weren, ook al heeft hij een Nederlands paspoort. Dat heeft de Belgische staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie, N-VA) gisteren gesuggereerd op BNR Nieuwsradio. Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie wil hier niet op reageren.

De imam die België uitzet naar Nederland is de omstreden prediker El-Alami Amaouch, beter bekend als ‘Sjeik Alami’ of Alami abu Hamza. De Marokkaans-Nederlandse Alami (48) was actief in het jihadistische netwerk rond Verviers, de stad die door haar eigen burgemeester eens ‘hofleverancier van jihadisten’ werd genoemd. In januari werden hier twee vermoedelijke jihadisten gedood bij een politie-inval. Alami zou hebben bijgedragen aan de radicalisering van jongeren.

Francken zei bij BNR dat hij zijn Nederlandse ambtgenoot Klaas Dijkhoff (VVD) had gebeld om hem te zeggen dat Alami tien jaar wordt geweerd van Belgisch grondgebied. In dat gesprek zou Dijkhoff hebben gezegd dat ook Nederland gaat onderzoeken of Alami hier geweerd kan worden. Francken: „Hij zei: ik ga onmiddellijk mijn diensten in het werk stellen om te kijken wat we hier kunnen doen.”

Volgens Francken was Alami openlijk aanhanger van Mohammed Merah, die in 2012 in Toulouse drie militairen, drie Joodse kinderen en een rabbi doodde.

Alami kan nog in beroep tegen de uitzetting. Daarom wil Veiligheid en Justitie nog niet reageren. Wel zegt een woordvoerder dat het kabinet „voorstander” is „van elke mogelijkheid om te voorkomen dat radicale predikers hun boodschap uitdragen”.