Een feestje voor de geslaagde scheervlucht langs de verre ijsbal Pluto

Foto epa

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons heeft zijn scheervlucht langs de dwergplaneet Pluto goed doorstaan. Hij vloog gisteren om 13.50 uur Nederlandse tijd op een afstand van 12.500 kilometer langs Pluto. Op het moment van de Pluto-Flyby vierde de staf van het vluchtleidingscentrum van het Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) al een feestje – compleet met wapperende Amerikaanse vlaggetjes. Helemaal zeker was de goede afloop toen nog niet. Pas afgelopen nacht seinde New Horizons een reeks statusrapporten naar het vluchtleidingscentrum in Maryland. Eerst had hij een uitgebreid onderzoeksprogramma af te werken, waarbij hij niet kon seinen. Naar verwachting zal NASA vanavond de eerste close-ups van Pluto aan de wereld tonen. Op eerdere beelden lijken grote delen van het oppervlak bedekt te zijn met sneeuw of ijs. Waarschijnlijk is het bevroren stikstof. Op Pluto is het -230°C. (NRC)