Waarom bestaat er zoiets als een slapend beursfonds?

Foto iStock

Lavide Holding is in slaap gesukkeld. Het is een “een vennootschap zonder operationele activiteiten”. En toch heeft het voormalige softwarebedrijf vandaag een aandeelhoudersvergadering. Want het bedrijf is nog steeds genoteerd aan Euronext Amsterdam. Waarom eigenlijk? Vijf vragen over de zogenoemde slapende beursfondsen.

Wat is een slapend beursfonds?

Normaal heeft een fonds op de beurs bepaalde activiteiten. Zo zit er achter de beursnotering van Koninklijke Ahold N.V. het detailhandelsconcern Ahold. En achter de beursnotering van Shell zit, natuurlijk, het olieconcern.

Maar als het bedrijf die activiteiten kwijtraakt, kan het beursfonds toch nog - slapend - blijven bestaan. Als het ware als een lege huls, een beursfonds met weinig tot geen operationele activiteiten. Er zijn gemiddeld ongeveer drie of vier slapende beursfondsen genoteerd bij Euronext.

Waarom is het bedrijf nog wel op de beurs?

“Achter ieder beursfonds zit geld, een bepaalde waarde, via de aandeelhouders”, zegt Rob Labadie, adviseur bij Momentum Capital.

“Een beursfonds kan de notering laten bestaan om later gebruik van te maken.”

Ook kan een ander bedrijf de plek op de beurs overnemen, een zogenoemde reverse listing of reverse takeover.

Een wat?

Een reverse takeover is - het woord zegt het eigenlijk al - een omgekeerde overname. Labadie: “Onderneming A heeft een notering en voldoet aan alle voorwaarden, maar heeft geen activiteiten meer. Onderneming B wil juist graag naar de beurs. Die kan dan de lege huls overnemen.”

In de praktijk neemt bedrijf A dan bedrijf B over en zo is bedrijf B meteen aan de beurs genoteerd. Labadie:

“Een slapend vennootschap is hier uitermate voor geschikt.”

Het voordeel? Een gewone beursgang kost veel tijd en administratie. “Dat zie je bijvoorbeeld aan de beursgang van Bols”, zegt beleggerstrainer Peter Siks.

De reverse listing is als het ware een snelle beursgang. Bedrijf A kan overigens in een hele andere sector zitten dan bedrijf B. Een fietsfabrikant die de plek van een tuinhekkenfabrikant inneemt, bijvoorbeeld.

Ook Lavide onderzoekt de mogelijkheden voor reverse listing. Dirk Scheringa toonde met zijn factuurbedrijf CS Factoring al eens interesse, maar het kwam niet tot een akkoord.

En de aandeelhouders dan?

Die gaan gewoon mee. Op een aandeelhoudersvergadering moet dan ook ingestemd worden met de overname. Het werkt eigenlijk net als bij het samenvoegen van twee bedrijven. Zoals bij het Nederlandse Akzo dat fuseerde met Nobel. Na de fusie ontstond er één groep aandeelhouders, van het bedrijf AkzoNobel.

En mag het zomaar, zo’n slapend beursfonds?

Ja. Euronext hanteert toelatingscriteria voor de activiteiten van een bedrijf, maar die gelden alleen bij de toelating. Daarna moet een beursfonds wel blijven voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals het publiceren van een jaarverslag.

En, net als bij Lavide vandaag, een aandeelhoudersvergadering. Met als agendapunt 6: “Ontwikkelingen reversed listing”.

    • Marieke ten Katen