Vandaag in de Tour: de eerste dag van de rest van de Ronde

Michael Rogers vorig jaar tijdens de beklimming naar Bagnères.
Michael Rogers vorig jaar tijdens de beklimming naar Bagnères. Foto EPA / Nicolas Bouvy

Na de eerste rustdag van gisteren stapt het Tourpeloton vandaag weer fris op de fiets. Of niet, want sommige renners vinden zo’n onderbreking maar niets en hadden juist liever doorgefietst. Maar uitgerust of niet, iedereen krijgt het zwaar. Want vandaag gaat de Ronde van Frankrijk eindelijk de bergen in!

Vanaf nu hoeft niemand zich nog zorgen te maken over tijdrijden, kasseien of waaieretappes. De enige lastige ritten die nog volgen zijn bergetappes, drie in de Pyreneeën en vijf in de Alpen. In de eerste rit van vandaag slechts één noemenswaardige col: de La Pierre-Saint-Martin, 15,3 kilometer lang met een stijgingspercentage van 7,4 procent.

Voor de pure klimmers die in de tijdritten of in de keienrit op weg naar Cambrai tijd hebben verloren is de tiende etappe de eerste kans om wat van die achterstand goed te maken. Of grijpen ook de renners in de top van het klassement de rit van vandaag al aan om de concurrenten eens te testen?

Hoe verging het vorige keer?

Slechts één keer klom het Tourpeloton over de La Pierre-Saint-Martin, tijdens de editie van 2007. De col lag toen overigens halverwege de etappe en werd bovendien van de andere kant beklommen. De Colombiaan Mauricio Soler – een vriend van Nairo Quintana - kwam als eerste boven en verzamelde zo genoeg punten om de bergtrui te winnen.

Wie maken er kans?

Het moet raar lopen wil er vandaag geen Fransman een gooi doen naar de etappezege. Het is immers quatorze juillet, de dag dat Frankrijk de bestorming van de Bastille viert. Het wordt bovendien hoog tijd dat er weer eens een Fransman op de nationale feestdag wint, want de laatste keer (David Moncoutié) is al weer tien jaar geleden.

Mauricio Soler wint een etappe in de Tour van 2007. Die zege bezorgde hem, samen met de rit over de La Pierre-Saint-Martin, de bolletjestrui:

Van Franse kant komt het vandaag waarschijnlijk van Thibaut Pinot en Romain Bardet, vorig derde en zesde in de Tour. Maar wellicht moeten zij rekening houden met klassementsrenners die wat hebben recht te zetten na de eerste week. Zoals Nairo Quintana en Vincenzo Nibali, die tijd verloren in eerste week van de Tour.

    • Joost Pijpker