Van Gaal tast stevig in de oorlogskas van ManUnited

In twee zomers gaf Louis van Gaal bij Manchester United net zoveel uit als Ajax in heel zijn historie. Wie niet meekomt, valt af. Zoals Robin van Persie.

Terwijl fans van Fenerbahçe hun nieuwe held Robin van Persie verwelkomden op het vliegveld van Istanbul, arriveerde bij diens oude club Manchester United een speler die de Nederlandse international moet doen vergeten. Middenvelder Bastian Schweinsteiger van Bayern München. De inkt van zijn contract was nog niet opgedroogd of ook Morgan Schneiderlin was binnen, een pareltje dat werd opgedoken bij Southampton.

Zo doet Louis van Gaal dat, een team naar zijn hand zetten. Op weg naar het slotstuk van de rehabilitatie van Manchester United, is zijn wil wet deze zomer. Zijn team vertrok gisteren opnieuw voor een lucratieve sponsortour naar de VS, maar alleen nadat het programma werd ingekort ten opzichte van vorig jaar. Nieuwe spelers? Graag, mits gekozen door hemzelf en niet door een directie die klagende fans wil behagen met grote transfers.

Niet dat Van Gaal klaagde toen Angel Di María en Radamel Falcao tegen recordprijzen werden binnengehaald, maar het zijn niet zijn type spelers. Net neergestreken in Manchester liet hij sommige transfers begaan en bovendien waren enkele aankopen al afgehamerd, zoals Ander Herrera en Luke Shaw. Een aantal van die transfers paste niet in het spelersprofiel dat Van Gaal voor ogen heeft. Dat wil zeggen: kneedbaar, fit en teamgericht.

Zijn eerste jaar was een intermezzo. Een fase tussen de teleurstellende zevende plek van zijn voorganger David Moyes en het komend seizoen, waarin United moet gloriëren als in het tijdperk waarin Old Trafford werd omgedoopt tot Theatre of Dreams.

Van Gaal geldt als opleider, maar benut nu meer dan ooit de koopkracht van zijn werkgever. In de twee zomers dat hij in Engeland werkt, spendeerde hij 300 miljoen euro, evenveel als Ajax in zijn geschiedenis heeft uitgegeven.

Deze zomer zit hij al op 100 miljoen. Memphis Depay kwam van PSV (27.5), Matteo Darmian van Torino (18), Schweinsteiger van Bayern (18) en Schneiderlin van Southampton (34).

„Alle spelers moeten in zijn straatje passen”, zegt Geert Langendorff, die het voorbije seizoen een boek schreef over Van Gaal. „Dit wordt het eerste jaar dat hij meteen vanaf het begin kan worden afgerekend op de prestaties. Hij neemt geen risico’s. Clubs in de Premier League moeten een verplicht aantal zelfopgeleide spelers in hun selectie hebben, maar gezien de aankopen zullen zij niet spelen. Van Gaal is nu meer pragmaticus dan opleider.”

Wie niet in zijn plannen past, valt af, ongeacht staat van dienst. Zo ondervond ook Robin van Persie toen hij op de training niet mocht meedoen in een partijspel. Volgens het AD was Van Persie gekrenkt en is hij daarom vertrokken. Evenmin was er plek voor de spits Falcao, die vorig jaar voor 7.5 miljoen euro werd gehuurd van AS Monaco. Hij werd nooit basisspeler.

„Falcao was een zoethoudertje voor de fans, en een prestigeobject van directeur Ed Woodward”, zegt Langendorff, wiens boek Different Cook in september uitkomt. Na het slechte jaar onder Moyes wilde de directie van United beterschap tonen door vooral niet te bezuinigen op aankopen. De namen waren groot, de prestaties summier. Dergelijk opportunisme komt onder Van Gaal niet meer voor.

De coach heeft de touwtjes in handen. Eén ding is zeker: Van Gaal is met 100 miljoen euro bestedingsruimte nog niet uitgekocht. Grote vraag: welke topspits vervangt Van Persie?

    • Fabian van der Poll