Twaalf jaar cel in hoger beroep ‘grenslijkzaak’

De moord werd bekend als de "grenslijkzaak". Na uitgebreid onderzoek werd duidelijk dat het lichaam van Katrina Kanyak zich op Nederlands grondgebied bevond. Foto ANP / Gerald van Daalen

De man die in 2007 in Baarle-Nassau zijn vrouw heeft omgebracht, is in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het vermoorden en het verbergen van haar lichaam. Het gerechtshof in Den Bosch deed vanmiddag uitspraak in de zaak.

De 42-jarige Robert Jan B. werd verdacht van doodslag op zijn Wit-Russische echtgenote, de 25-jarige Katrina Kanyak. Haar lijk werd gevonden in de woning van het echtpaar in Baarle-Nassau, die precies op de grens met België staat. De moord werd bekend als de “grenslijkzaak”. Na uitgebreid onderzoek werd duidelijk dat het lichaam van de vrouw zich op Nederlands grondgebied bevond.

De rechter in Breda veroordeelde B. in 2013 tot elf jaar cel. B. stelde daarop zelf het hoger beroep in, omdat hij onschuldig zou zijn. De advocaat van B. liet toen in een verklaring weten dat “zijn cliënt slechts veroordeeld is op basis van bepaalde sms-berichten waar weliswaar een bepaalde sfeer uitsprak, maar niet meer dan dat.”

VROUW SINDS 2007 VERMIST, VERSTOPT IN KLIKO

Het lijk van de sinds april 2007 vermiste vrouw werd in februari 2008 gevonden in de woning van het echtpaar, verstopt in een kist in een kliko. De kist met het stoffelijk overschot bevond zich in een kamer op Nederlands grondgebied. B. zat kort na de vondst van de vrouw vast, maar mocht daarna weer gaan. Na haar verdwijning vertelde B. verschillende verhalen over de afwezigheid van zijn vrouw. Ook ondernam hij geen actie om haar te zoeken en gaf hij haar auto en sieraden weg. Twee jaar later, in 2013, werd B. voor de tweede keer gearresteerd.

    • Maarten Back