Tsipras wacht lange dag van overleg over omstreden akkoord met Europa

De Griekse premier Tsipras gisteren bij zijn kantoor nadat hij terugkeerde uit Brussel. Foto Reuters / Jean-Paul Pelissier

De Griekse premier Alexis Tsipras begint vanochtend na de marathonvergadering in Brussel van afgelopen weekend aan twee lange dagen van onderhandelen in eigen land om zijn eigen coalitie en het parlement ervan te overtuigen dat het akkoord met Europa op dit moment de minst slechte optie voor zijn land is.

Gemakkelijk zal die klus niet worden, want Tsipras heeft te maken met openlijk verzet van onder meer zijn huidige ministersploeg. Zeker twee ministers zijn tegen een nieuwe ronde bezuinigingen en belastingverhogingen en ook twee staatssecretarissen hebben laten merken grote bezwaren te hebben. Mogelijk zal Tsipras gedwongen worden een aantal van zijn bewindslieden te vervangen. Het is volgens The Guardian zelfs niet ondenkbaar dat Tsipras en zijn regering aftreden om plaats te maken voor een overgangsregering van technocraten die nieuwe verkiezingen kan voorbereiden.

De kleine coalitiepartner van Tsipras, de Onafhankelijke Grieken, is zeer kritisch over het akkoord met Europa. Partijleider Panos Kammenos, minister van Defensie, zei vanochtend dat “er een coup heeft plaatsgevonden in Europa”. Maar Kammenos voegde daaraan toe dat deze ‘coup’ er niet voor zou zorgen dat de Griekse regering ten val komt. De Onafhankelijke Grieken blijven Tsipras steunen, bezwoer Kammenos.

Splitsing in Syriza dreigt om akkoord

In de partij van Tsipras, het radicaal-linkse Syriza, dreigt een splitsing vanwege het akkoord. Een deel van de partij had een Grexit minder erg gevonden dan akkoord gaan met de nieuwe reeks zware bezuinigingsvoorstellen uit Brussel. Tsipras zit vanochtend een bijeenkomst van zijn partij voor om de deal te bespreken. Daarna begint het Griekse parlement aan een debat van twee dagen over het akkoord, waarmee uiterlijk morgenavond moet worden ingestemd. Getalsmatig lijkt niets Tsipras in de weg te liggen om de EU-eisen door het parlement te krijgen, schreef onze correspondent Marloes de Koning gisteren in NRC:

Vrijdagnacht kreeg hij al van een ruime meerderheid, 251 van de 300 volksvertegenwoordigers, goedkeuring voor het voorstel waarmee de Griekse regering naar Brussel toog voor het zenuwslopende onderhandelingsweekend. Dat is een ongekend ruime meerderheid voor zo’n zwaar bezuinigings- en hervormingspakket. Toch ziet de regering dit als een motie van wantrouwen, doordat een fors deel van regeringspartij Syriza weigerde zich eraan te committeren: door tegen te stemmen, zich van stem te onthouden of schriftelijk kanttekeningen te maken.

Btw- en pensioenmaatregelen snel door parlement

Het Griekse parlement moet dus uiterlijk morgen een deel van het afgesproken pakket maatregelen instemmen. Europa heeft onder meer van Athene geëist dat het btw-systeem wordt vereenvoudigd en dat de pensioenen worden versoberd. De ministers van Financiën van de eurozone voeren ergens morgen telefonisch overleg over de resultaten die Athene heeft geboekt. Als zij oordelen dat Griekenland zich aan de eerste afspraken heeft gehouden, kunnen de ministers het startsein geven voor definitieve onderhandelingen met Athene over de precieze aard en omvang van het nieuwe financiële hulppakket à 86 miljard euro. Ook moeten zij een regeling treffen voor een overbruggingskrediet voor Griekenland, voor de periode tot het effectueren van het nieuwe hulppakket.

De Europese instellingen en het IMF zijn na een opdracht daartoe van de Eurogroep in staat binnen enkele dagen een hulppakket van 82 à 86 miljard euro samen te stellen. Vervolgens moeten de regeringen van de eurozone met het pakket instemmen. In diverse landen, waaronder Duitsland en Finland, moet ook het parlement goedkeuring geven. Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem zei gisteren goede hoop te hebben dat dit alles deze week lukt.

Lees ook: het achtergrondverhaal ‘Tsipras staat voor dubbele krachttoer’.
    • Pim van den Dool