Tsipras: ik geloof niet in dit akkoord, maar voer het wel door

De Griekse premier Alexis Tsipras
De Griekse premier Alexis Tsipras Foto EPA / LAURENT DUBRULE

De Griekse premier Alexis Tsipras gelooft niet in het akkoord dat hij gisteren met Europa tekende. Wel is hij bereid om zijn verantwoordelijkheid te nemen en de zaken die zijn afgesproken door te voeren. Dat heeft de regeringsleider vanavond gezegd in een televisie-interview.

Dat meldt persdienst Reuters. Tsipras zei dat hij het akkoord sloot “om een ramp af te wenden”, waarmee hij doelt op een zogeheten Grexit. Wel noemde hij de marathononderhandelingen die resulteerden in deal als een “slechte nacht voor Europa”. Het akkoord werd in feite aan Athene “opgedrongen”, aldus Tsipras.

“Ik zeg niet dat dit een redelijk akkoord is, maar we konden niet meer dan dit krijgen.”

Banken mogelijk nog wel maand dicht

De deal heeft voorlopig nog geen verlichting gebracht voor het Griekse bankwezen. De banken, die al meer dan twee weken gesloten zijn, kunnen nog wel eens een maand dicht blijven, aldus Tsipras.

Tsipras organiseerde naar eigen zeggen het referendum om betere voorwaarden af te dwingen bij de andere leden van de eurozone. Het was volgens hem nooit de bedoeling om het Griekse lidmaatschap van de eurozone op het spel te zetten. Tsipras benadrukte dat hij nooit voorstander is geweest van een Grexit.

‘Wraakzuchtige’ geldschieters

Tsipras hekelde de “wraakzuchtige” opstelling van de schuldeisers tegenover de volksraadpleging. De premier zei ondanks de kritiek van sommige Griekse politici op het akkoord geenszins van plan te zijn om op te stappen. Hij zei dat er niets anders op zit voor Griekenland dan zich aan de afspraken die in het akkoord staan te houden. Zodra de groei terugkeert in de Griekse economie, wordt de winst eerlijk verdeeld, beloofde Tspiras.

De premier zei ook dat Griekenland moet doorgaan met de strijd tegen de grootschalige corruptie die het land teistert. Ook is Tsipras van plan om belastingontwijking harder aan te pakken.

    • Casper van der Veen