Trevor Horn: karaoke van hits

Trevor Horn enSeal gisteravond in Paradiso. Foto Maurice Boyer

Producer Trevor Horn belichaamt zo’n beetje alles wat ‘fout’ was aan de popmuziek van de jaren tachtig. Bombastisch en elektronisch waren zijn producties voor ABC, Grace Jones en Frankie Goes To Hollywood, artiesten die pasten in de plastic popcultuur die Horn zo gehekeld had met zijn ironische popduo Buggles. Maar wat een goeie liedjes kon hij gisteren uit eigen catalogus spelen met zijn Trevor Horn Band, van Video Killed the Radio Star tot Frankie’s Relax.

Trevor Horn (65) was zelf nooit een uitvoerend artiest en dat is te merken, want op het podium heeft hij de uitstraling van een verdwaalde kantoorklerk. Voor de pret onderneemt hij een tournee met zijn muziekvrienden Lol Creme van 10cc en een groep studiomuzikanten, saai en perfect genoeg om elke noot op de juiste plek te spelen. In Paradiso leverde dat een goed verzorgde, nostalgische avond op. Soulman Seal bracht wat leven in de brouwerij met zijn hit Crazy en vertolkte grootmoedig Horns successen met Yes en Grace Jones.

Waarom deze vriendelijke karaokemuzikanten van eigen werk ook Message in a Bottle van The Police speelden was onduidelijk. Alsof ze nog niet genoeg hitgeweld op het welwillende publiek konden loslaten met I’m Not In Love van 10cc, Owner of a Lonely Heart van Yes en een door de zangeresjes vertolkte All The Things She Said van het vergeten hitfenomeneen t.A.T.u, nog zo’n Trevor Horn-klassieker. Slotnummer Leave Right Now van Will Young legde pijnlijk bloot wat deze avond zo wisselvallig maakte: een draak van een lied na een parade van prachtnummers.

    • Jan Vollaard