Spanje met lege handen na winst Dijsselbloem

Spanje grijpt opnieuw naast Europese topfunctie.

Spanje staat in Europa opnieuw met lege handen. De diplomatieke inspanningen om Luis de Guindos op de post van Jeroen Dijsselbloem te krijgen hebben gefaald.

De regering van de centrum-rechtse premier Mariano Rajoy rekende er te veel op dat de openlijke Duitse steun voldoende zou zijn het voorzitterschap van de Eurogroep binnen te halen. Eerder verloor Spanje ook al een zetel in de directie van Europese Centrale Bank (ECB).

Madrid was er vorig jaar al van overtuigd dat De Guindos met Duitse steun de opvolger zou worden van Dijsselbloem. Bondskanselier Angela Merkel gaf toen haar woord na een ontmoeting met Rajoy in Galicië. Ze kwalificeerde De Guindos als „een uitstekende minister” met „voldoende kennis en voorbereiding”. Ze herinnerde eraan dat hij in 2012 op een voor de Spaanse economie „extreem moeilijk” moment aantrad. Met 43 miljard euro aan noodleningen schoonde De Guindos de financiële sector op.

In 2012 verloor Spanje een zetel in de directie van de ECB. Het land voelt zich sindsdien ondervertegenwoordigd als het om Europese topbanen gaat. Spanje stemde in 2013 als enige land tegen de benoeming van Dijsselbloem. Rajoy zegde pas zijn steun aan Jean-Claude Juncker als topman van de Europese Commissie toe, nadat Merkel hem had beloofd dat ze in ruil hiervoor De Guindos zou steunen als volgende voorzitter van de Eurogroep.

Spanje ging er vanuit recht te hebben op de post voor De Guindos. Het is de vierde economie binnen de eurozone en het presenteert zich als voorbeeld van een probleemland dat met streng hervormen en bezuinigen wel orde op zaken wist te stellen.

De tactiek om met harde hand een post op te eisen werkte in Brussel niet. De Guindos stelde zich in mei openlijk kandidaat, maar wilde de post niet combineren met zijn baan als minster van Economische Zaken. De Guindos wist dat hij daardoor alleen kans zou maken op het voorzitterschap als dit een voltijdbaan zou worden.

Hij leek de laatste weken nog even in de race, maar na de overeenkomst met Griekenland bleek Dijsselbloem de grote favoriet. Spanje, dat nog wel een stemming forceerde, kwam ondanks de steun van Merkel tekort.

De Guindos stelde dat het „heel dicht bij elkaar zat”. De stem van de Griekse minister Euclides Tsakalotos zou volgens bronnen van de Spaanse krant El Mundo het minieme verschil voor Dijsselbloem hebben gemaakt. Dijsselbloem genoot in ieder geval de steun van tweederde van de EU-landen.

De Guindos feliciteerde hem. Hij liet wel weten dat Spanje meer hoge EU-posten verdient. Madrid zal nu inzetten op het vicevoorzitterschap van de ECB dat in 2018 vrijkomt.

    • Koen Greven