Simon de Waal schrijft geschenk Maand van het Spannende Boek 2016

De Nederlandse thrillerauteur en scenarist Simon de Waal schrijft het Geschenkboek voor Juni – Maand van het Spannende Boek 2016. Het motto de Maand van het Spannende Boek is Bloed in de polder en zal in het teken van de Hollandse thriller staan.

De Nederlandse thrillerauteur en scenarist Simon de Waal schrijft het Geschenkboek voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2016. Het motto de Maand van het Spannende Boek is Bloed in de polder en zal in het teken van de Hollandse thriller staan.

Sinds begin jaren ’80 is Simon de Waal rechercheur zware misdaad bij de Amsterdamse politie waar hij op bureau Warmoesstraat samenwerkte met Appie Baantjer. Nadat hij in 1991 was gevraagd als adviseur bij een speelfilm, kreeg hij interesse voor het scenarioschrijven. Zo heeft hij scenario’s geschreven voor televisieseries als Baantjer, Unit 13, Grijpstra & De Gier, Smeris, NoordZuid en Russen. Voor het scenario van de film Lek ontving de Waal in 2000 een Gouden Kalf.

Naast scenario’s schrijft hij ook thrillers: Cop vs Killer (2004) en Pentito (2008) werden beiden genomineerd voor De Gouden Strop. Pentito won in België de Diamanten Kogel (2008). De verfilming van Cop vs Killer (2012 en geregisseerd door de Waal) won een Gouden Kalf voor de hoofdrolspeler Jeroen Willems. In 2009 startte hij een reeks policiers met Baantjer, die tijdens het schrijven van deel drie overleed. Ondertussen werkt De Waal aan The Fear of God, welke hij wederom zelf zal verfilmen. Boek en film staan gepland voor najaar 2016.

2016 is ook het jaar waarin het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs 30 jaar bestaat. Dit vormt een aanleiding om Nederland en de Nederlandse schrijvers te eren tijdens de campagnemaand. De boekhandel geeft het Geschenkboek van de Waal in een oplage van honderdduizenden exemplaren cadeau aan haar klanten bij besteding va 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

    • Sebastiaan Kort