Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ryanair verliest in hoger beroep rechtszaak tegen KRO Reporter

Een vliegtuig van Ryanair op Eindhoven Airport.
Een vliegtuig van Ryanair op Eindhoven Airport. Foto ANP / Desiree Schippers

Ook in hoger beroep heeft Ryanair de rechtszaak tegen de KRO verloren. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vandaag dat het tv-programma Brandpunt Reporter niet onrechtmatig of onzorgvuldig handelde in reportages over de onveiligheid bij de Ierse luchtvaartmaatschappij.

Het gerechtshof vindt dat de vrijheid van meningsuiting zwaarder weegt dan de goede eer en naam van het bedrijf, mede gezien “het grote belang van de vliegveiligheid en de publieke waakhondfunctie van de pers.” De raadsheren stellen bovendien dat de KRO Ryanair terecht van onveiligheid betichtte:

“De in de uitzending geuite beschuldigingen vinden voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal.”

91 miljoen passagiers

In diverse uitzendingen in 2012 en 2013 liet Reporter zien dat Ryanair haar piloten aanzette om zo weinig mogelijk brandstof te tanken, om lichter en dus goedkoper te vliegen. Ook vertelden anonieme piloten dat ze werden gedwongen om ziek of oververmoeid te vliegen. Ryanair spande een rechtszaak aan. In april 2014 werd de KRO door de Amsterdamse rechter ook al in het gelijk gesteld.

Ryanair is de grootste lagekostenluchtvaartmaatschappij van Europa. Het bedrijf vervoerde in boekjaar 2014/2015 bijna 91 miljoen passagiers en maakte 867 miljoen euro winst; 66 procent meer dan vorig boekjaar. De omzet steeg met 12 procent naar 5,6 miljard.

Lees hier het volledige arrest: