PostNL naar rechter vanwege doorstakende pakketbezorgers

Een sorteercentrum van PostNL.
Een sorteercentrum van PostNL. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

PostNL wil vandaag via de rechter afdwingen dat een deel van de zelfstandige pakketbezorgers stopt met acties waarbij de uitgangen van enkele depots worden geblokkeerd. De pakketbezorgers zijn het niet eens met de afspraken die PostNL met de FNV maakte gisteren.

Bij de depots in Utrecht en Ridderkerk blokkeren de actievoerders met busjes uitgangen. Bij twee depots in Amsterdam en een in Almere zijn zelfstandige pakketbezorgers dinsdagochtend niet komen opdagen.

FNV wist gisteren met PostNL af te spreken dat de 1.150 zelfstandige pakketbezorgers in dienst mochten komen of tegen een hoger tarief van 10 procent door te gaan als zzp’er. Dit zou postbedrijf naar eigen zeggen 15 tot 20 miljoen euro per jaar kosten.

Andere bond is het niet eens met afspraak FNV

De andere bond SubcoPartners is het niet eens met die afspraak. Ze willen een tariefverhoging van 25 procent. De bond zegt dat het geld nodig is om als zelfstandige pakketbezorger de benodigde NWO-vergunning te krijgen.

Wat een onzin! Echte banen: 1. Een zelfstandige die in loondienst gaat, gaat eerst failliet door de schuldenlast die hij…

Posted by SubcoPartners on Monday, July 13, 2015

Tegen het NOS Radio 1 Journaal zei Maurice Jacobs van SubcoPartners dat de tariefverhoging broodnodig is:

“En anders is het kiezen tussen langzaam failliet gaan, frauderen of stoppen.”

Omroep Zeeland meldt dat de staking in Goes is opgeheven na de sommatie van PostNL.

Twitter avatar omroepzeeland Omroep Zeeland Blokkade PostNL in Goes opgeheven. Stakende bezorgers kregen dreigbrief http://t.co/BpgwIi0Zf8 http://t.co/NPz7Nnc2AV

De verwachting is dat de rechter aan het einde van de middag uitspraak doet.

Onduidelijk hoeveel bezorgers meedoen

Bij SubcoPartners zijn naar eigen zeggen circa vijfhonderd zelfstandige pakketbezorgers aangesloten. Het is onduidelijk hoeveel zelfstandigen aan de acties meedoen.

Circa 80 procent van alle pakketbezorgers van PostNL is formeel zelfstandig, maar zij dragen wel de jasjes van het bedrijf en rijden in PostNL-busjes. Zij worden vaak ‘schijnzelfstandigen’ genoemd vanwege hun geringe inkomsten en hun sterke afhankelijkheid van PostNL.

Lees ook in NRC Handelsblad vandaag: Pakketbezorgers vinden aanbod PostNL te mager (€)

    • Alex van der Hulst