Pakketbezorgers vinden aanbod PostNL te mager

Alle zzp’ers die voor PostNL pakketten bezorgen, krijgen een vast contract aangeboden bij het postbedrijf. Het aanbod stuit echter op fikse kritiek.

None

Zelfstandige pakketbezorgers hebben vanochtend op vijf plaatsen in Nederland gestaakt uit onvrede over het voorstel dat PostNL gisteren heeft gedaan. Het bedrijf biedt zijn 1.150 zelfstandige pakketbezorgers aan in dienst te komen óf tegen hogere tarieven door te gaan als zzp’er.

Hoeveel chauffeurs het werk hebben neergelegd, is onduidelijk. In Goes blokkeerden volgens Omroep Zeeland circa 25 pakketbezorgers met hun bussen de ingang van PostNL. De actievoerende chauffeurs zouden zijn aangesloten bij Subco Partners, de vereniging van circa 450 zelfstandige pakketbezorgers van PostNL.

Vorige maand kondigde het postbedrijf al aan met een voorstel te komen om zelfstandige chauffeurs in dienst te nemen. Hiermee wil het concern tegemoet komen aan kritiek op constructies waarbij medewerkers als zzp’er met minder zekerheden werken.

Circa 80 procent van alle pakketbezorgers van PostNL is formeel zelfstandig, maar zij dragen wel de jasjes van het bedrijf en rijden in PostNL-busjes. Zij worden vaak „schijnzelfstandigen” genoemd vanwege hun geringe inkomsten en hun sterke afhankelijkheid van PostNL. De bezorgers moeten aan tal van voorwaarden voldoen om voor PostNL te mogen werken, maar ervaren tegelijk veel financiële nadelen van zelfstandig ondernemerschap. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de financiering van de bezorgbus, hun benzinekosten, verzekeringen, loonbelasting, vakantiedagen, pensioenopbouw en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De FNV eist al langer dat alle zelfstandige pakketbezorgers die dat willen een arbeidsovereenkomst bij PostNL kunnen krijgen. Dat voorstel ligt er nu. Het kost het postbedrijf naar eigen zeggen 15 tot 20 miljoen euro per jaar.

Afgelopen zondag heeft FNV het aanbod in drie bijeenkomsten voorgelegd aan pakketbezorgers. Bij twee bijeenkomsten stemden de aanwezigen voor en bij één bijeenkomst stemden zij tegen het aanbod. Hierdoor is geen sprake van een akkoord. Reinier Stroo, onderhandelaar namens FNV, ziet het voorstel desondanks als een verbetering voor veel pakketbezorgers. Hij verwacht dat de meesten op het aanbod ingaan.

Ook PostNL blijft erbij dat er sprake is van een goed aanbod. Het bedrijf wil hierover de komende tijd met de zzp’ers in gesprek.

De stakende pakketbezorgers in Goes menen dat zij al jaren onderbetaald worden, zeiden zij tegen Omroep Zeeland. Zij vinden beide onderdelen van het aanbod – het salaris bij een vast contract en de hogere tarieven voor wie zzp’er blijft – te mager.