Draaierig na 3D-film? Dat komt niet door film maar door uzelf

None

Krijgt u hoofdpijn, of voelt u zich draaierig of misselijk na het kijken van een 3D-film? Waarschijnlijk komt dat niet omdat uw evenwichtsorgaan door de ruimtelijke illusie uit balans is gebracht, maar doordat u verwacht duizelig te worden van het driedimensionale geweld. Een illusie opgewekt door een illusie, dus. Dat schrijven Britse onderzoekers onder leiding van de Belgische neurobioloog Tom V. Smulders in het julinummer van het blad Royal Society Open Science.

De onderzoekers lieten ruim vierhonderd vrijwilligers naar de animatiefilm Toy Story kijken, op een 3D-tv of een gewoon ‘plat’ scherm. Vooraf en erna moesten ze testjes doen om de oog-handcoördinatie en het evenwichtsgevoel te onderzoeken. Zo moesten ze een ‘zenuwspiraal’ afleggen, waarbij een gekronkelde metaaldraad zo snel mogelijk gevolgd moet worden met een metalen ring. Ook moesten de deelnemers een klein hindernisparcours afleggen, met stukje ongelijke ondergrond, evenwichtsbalk en een soort hordenbaan. Sensoren op de linkerheup en borst van de deelnemers registreerden hun beweging.

Maar er bleek geen significant verschil tussen 2D- en 3D-kijkers. Er was ook geen verschil tussen 3D-tv met een passieve of actieve bril. Die uitkomst is verrassend, vinden de auteurs, aangezien sommige overheden en zelfs fabrikanten van 3D-tv’s ervoor waarschuwen dat sommige mensen klachten kunnen krijgen na 3D-beelden.

Van alle deelnemers aan het onderzoek voelden er zich slechts negen duizelig na het kijken de film. Allemaal dachten ze naar 3D gekeken te hebben (twee zaten zonder het te weten in de controlegroep en keken dus naar 2D, maar hadden wel een 3D-bril opgezet). Maar deze negen presteerden niet slechter dan anderen op de testjes.

De onderzoekers merken wel op dat Toy Story met computeranimaties is gemaakt, waardoor objecten in drie dimensies „optisch mooi kloppen”. Een voetbalwedstrijd of actiefilm zou meer problemen kunnen opleveren voor de hersenen.