Niets onder je ruitenwisser? Toch een boete

Foto AFP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Fout geparkeerd en geen boete onder je ruitenwisser? Dat betekent niet dat je er geen hebt, schrijft De Telegraaf. De politie schaft de papieren boetes af en stuurt de bekeuringen voortaan direct naar je huis. Nieuw is een label op je auto als je verkeerd geparkeerd hebt, zodat je weet dat je iets fout hebt gedaan. Wat dat dan is staat uiteindelijk op de boete die je thuis gestuurd krijgt.

Het verdwijnen van de papieren bekeuring is onderdeel van de digitalisering bij de politie. De afhandeling van bekeuringen moet hierdoor sneller gaan. Binnen zes dagen zou je de bekeuring binnen moeten hebben.

Taakstraf voor spieken in overheidssysteem

Een fotograaf uit Drunen vond in januari inloggegevens van het Landelijk Crisis Systeem (LCMS) en keek drie dagen mee met politie, brandweer en ambulancepersoneel. Het levert hem een taakstraf op van tachtig uur. Hoger dan de eis van justitie, schrijft Emerce.

Het wachtwoord en de gebruikersnaam voor de site vond de fotograaf via Google. Via WhatsApp deelde hij foto’s van het systeem met zijn vrienden. Uiteindelijk kwamen die bij de politie terecht en werd hij door een arrestatieteam met kogelwerende vesten meegenomen naar het bureau. Hij zat drie dagen vast. Zijn laptop kreeg hij geformatteerd terug waardoor zijn werk van de afgelopen drie jaar verloren is gegaan.

Volgens zijn advocaat is de straf te hoog en was de fotograaf slechts nieuwsgierig. Het is nog niet bekend of hij in hoger beroep gaat.

Mysterieuze overname doe-het-zelfketens

Maxeda, bekend van doe-het-zelfketens als Praxis en Formida, is verkocht. De nieuwe eigenaren zijn de investeerders Ardian en Goldentree.

Volgens de Volkskrant hebben kopers en verkopers niets over de transactie bekendgemaakt. Woordvoerders bellen niet terug en er is geen persbericht. De Europese commissie kwam slechts met een korte verklaring waarin staat dat Ardian en Goldentree toestemming krijgen voor de overname.

Maxeda zette vorig jaar hoog in en vroeg 800 miljoen euro voor de doe-het-zelfwinkels. Toen niemand dat wilde betalen, kozen ze een andere strategie. Ze verkochten het hele bedrijf en niet alleen de winkels. Maxeda verkocht enkele jaren geleden onder meer V&D en de Bijenkorf en de modeketens Hunkemöller en M&S Mode. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 1,3 miljard euro.

Maxeda is marktleider in doe-het-zelfzaken in de Benelux en heeft 375 vestigingen. In Nederland heeft het bedrijf 141 Praxis-winkels en 81 Formido’s.

    • Annemieke Ruggenberg