Nationale rouw geeft kortstondig meer depressie

Bloemen, knuffels en persoonlijke briefjes van mensen die de slachtoffers van vlucht MH17 de laatste eer willden bewijzen bij de poort van de Korporaal van Oudheusdenkazerne.
Bloemen, knuffels en persoonlijke briefjes van mensen die de slachtoffers van vlucht MH17 de laatste eer willden bewijzen bij de poort van de Korporaal van Oudheusdenkazerne. Foto ANP / Martijn Beekman

Zijn er meer depressieve klachten bij zwangere vrouwen na een nationale ramp? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Tilburg heeft het neerschieten van vlucht MH17 op 17 juli 2014 boven Oekraïne, met aan boord veel Nederlanders, wel zo’n uitwerking gehad. Dat schrijven zij vandaag in The American Journal of Epidemiology.

De ramp met het toestel van Malaysia Airlines voltrok zich toevallig tijdens een langlopende studie naar depressie en zwangerschap. Toen deelneemsters op de vraag of zij in hun leven ingrijpende gebeurtenissen hadden meegemaakt de ramp met MH17 noemden, beseften de onderzoekers dat er iets bijzonders aan de hand was. Ze constateerden dat relatief veel zwangeren zich in de maand na de ramp tijdelijk wat somberder voelden. Waarschijnlijk kwam dat omdat de beelden van de rouwstoeten van gerepatrieerde slachtoffers diepe indruk maakten.

Hoewel het lastig blijft een oorzakelijk verband aan te tonen, denken de onderzoekers dat het aannemelijk is dat de nationale tragedie rond MH17 mensen zorgelijker heeft gemaakt. Twee andere belangrijke invloeden op de stemming van zwangere vrouwen in de zomer van 2013 en 2014, het aantal zonuren en de economische crisis, konden de onderzoekers uitsluiten als oorzaak.