Met izi.TRAVEL heb je nooit meer een suffe rondleiding

None

Bij elke citytrip probeer ik het weer: een tour. Inderdaad, in een groepje achter een gids aanlopen die met opgeheven paraplu en rood windjack de ‘highlights’ van de stad laat zien. Ze beloven standaard de „best experience”, maar het is altijd gokken wat je krijgt.

De app izi.TRAVEL biedt meer zekerheid. Het is een platform met persoonlijke audiotours voor steden in Europa (en een paar daarbuiten).

Het werkt simpel: je kiest je stad en krijgt een lijst met beschikbare tours in je omgeving. Een ratingsysteem met recensies helpt je een keuze te maken. Ook kan je de tour vanuit huis al even ‘voorbeluisteren’, zodat de kans groot is dat je een tour uitkiest die je echt leuk vindt.

Je kunt in je hotel – met wifi – voor aanvang de hele tour downloaden, en vervolgens offline gebruiken zodat je geen roamingkosten kwijt bent. De app bepaalt met gps je locatie (en slurpt dus wel je batterij leeg). Op een kaart van Google Maps staat de route die je moet lopen. Zodra je bent aangekomen bij een punt begint de audio – of video, of quizvraag – automatisch af te spelen.

De app biedt 1.200 stedentours en 500 museumtours en wordt door 300.000 mensen gebruikt. Omdat iedereen zelf een tour kan maken, verschilt de stijl en inhoud van elke tour. Ik probeerde bijvoorbeeld een Amsterdamse tour op de wallen, waarbij een geheimzinnig fluisterende mannenstem me hielp een moord te ontrafelen. Bijna alle tours zijn gratis, voor sommige betaal je een paar euro.

De pret houdt niet op met luisteren: je kunt eenvoudig een eigen tour in elkaar knutselen op de website van izi.TRAVEL. In minder dan vijf minuten maakte ik de ‘Charlotte-tour’. Je kunt dan zelf audiofragmenten toevoegen, en video’s, afbeeldingen of quizvragen. Geinig.

Het werkt eenvoudig en de app ziet er mooi uit. Hij wordt gemaakt door het Nederlandse bedrijf IZITEQ, dat hier al sinds 2011 mee bezig is. Een werkend verdienmodel heeft de app nog niet, al zullen er later meer betaalde opties bijkomen. Voor nu is de grootste uitdaging: meer gebruikers.

    • Charlotte van ’t Wout